RASTE PROIZVODNJA U KLANICI „PREMIUM ČIKEN”

Batak i za „Lidl”

Grupacija „Biftek” iz Niša pre više od dve i po godine od firme „Mibras” je u Žitištu preuzela klanicu „Agroživa” i polako, uz mnogo truda i ulaganja, obnavlja i uvećava proizvodnju pilećeg mesa. U pogonima „Premium čikena”, kako je novo ime žitištanske kompanije, dnevno se obradi do 30.000 brojlera. Direktor Saša Stojanović kaže da će biti i više, jasno uz novo zapošljavanje i dodatna ulaganja u logistiku, marketing i komercijalu.
„Premium čiken” zapošljava 285 radnika, a sa ovom firmom sarađuje oko 370 domaćinstava iz Žitišta i okoline. Reč je o vlasnicima pilićarskih farmi u Torku, Česteregu, Srpskom Itebeju i drugim mestima koji kao kooperanti odgajaju brojlere za preradu u Žitištu.
– U sistemu niškog „Bifteka” zapošljavamo 2.000 radnika, imamo 150 prodavnica širom Srbije, četiri klanice, a u Žitištu je centar proizvodnje pilećeg mesa. Planiramo da proširimo proizvodnju tako što ćemo forsirati saradnju sa takozvanim malim farmama koje bi trebale da nam isporuče do 10.000 brojlera po turnusu – kaže Stojanović, naglašavajući da osim farmi u Dobrici, Žitištu i Zrenjaninu, koje po turnusu na tržište izbace oko 200.000 pilića, ova kompanija planira da uskoro otvori svoju četvrtu farmu u Torku.


Naš sagovornik ne spori da je skoro polovina zaposlenih u žitištanskoj klanici radila u „Agroživu”, a iskustvo u ovoj vrsti proizvodnje imaju i vlasnici farmi, jer su takođe sarađivali sa „Agroživom”. Kompanija u narednom periodu planira da uposli još mladih i da do kraja 2020. godine u ovom delu Banata ima 40 prodajnih objekata.
– Osim radnji koje već imamo u Žitištu, Sečnju i Zrenjaninu, uskoro ćemo otvoriti prodavnice u Ečki, i Zrenjaninu na Bagljašu i Novoj pijaci – dodaje direktor Stojanović.
„Premium čiken” je, inače, jedini snabdevač pilećim mesom trgovačkog lanca „Lidl” u Srbiji. Prodajnim objektima ove kuće svakodnevno se isporuči 15 do 20 hiljada kilograma pilećeg mesa.
Miloš Nedeljković, tehnički direktor „Premium čikena” kaže da iz njihove inkubatorske stanice jednodnevni pilići odlaze na tov u kompanijine i male, porodične farme. On navodi da će sa sadašnjih 1,2 miliona, proizvodnju brojlera nastojati da udvostruče.

Z. D.