PROBLEMI SA NEDOSTATKOM PEDIJATARA U ZRENJANINSKOM DEČJEM DISPANZERU

Na 19 hiljada dece – trenutno 7 lekara

U poslednje tri godine iz Dečjeg dispanzera u penziju je otišlo šest lekara. Budući da je u tom periodu primljen samo jedan pedijatar, sada plaćamo danak tome. Problem se javlja i u tome što godinama nije dodeljivana specijalizacija za pedijatriju te je ovih lekara i na tržištu rada malo, ali se to stanje u poslednjih nekoliko godina menja na bolje. Kada na to dodate da trenutno imamo tri lekara na specijalizaciji van Zrenjanina i jednog pedijatra na porodiljskom bolovanju dobijamo situaciju kakva je trenutno u Dečjem i Školskom dispanzeru.
Nažalost, ova situacija u zrenjaninskom Domu zdravlja nije usamljen slučaj, slične kadrovske probleme imaju i domovi zdravlja širom zemlje – odgovor je nadležnih iz stručne službe Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” na novinarska pitanja oko broja pedijatara koji trenutno leče decu, a s obzirom na brojne pritužbe roditelja na gužve u Dečjem i Školskom dispanzeru.

BIROKRATSKE PROCEDURE DODATNO OMETAJU
Na teritoriji čitavog grada situacija je identična, a odnosi se i na okolna mesta, smatra doktor Tomislav Stevanović, pedijatar.
– Dečji lekari u dispanzeru su opterećeni brojem pregleda, ali i nametnutim birokratskim rešenjima. I jedan i drugi razlog dovode do slabe dostupnosti pedijatru ili dugim čekanjem na pregled. Nedostatak pedijatara je verovatno privremen razlog, ali ne verujem da bi se njihovim povećanim brojem rešio problem. Nametnuta obaveza da se pregledaju deca posle automatskog izbacivanja iz vrtića zbog jednostavnih simptoma, kao i pregled zdravog deteta pred ponovni polazak u kolektiv, znatno opterećuje pedijatre. Popunjavanje obrazaca za putovanje na ekskurzije takođe, kao i slične birokratske procedure kao što je pisanje bolovanja roditeljima koji se leče u privatnoj praksi. Nedostatak korektne trijaže sestara doprinosi daljem opterećenju nepotrebnim pregledima – objasnio je dr Stevanović.

NEVOLJE U DISPANZERU
O neprijatnim iskustvima u Dečjem dispanzeru i problemima koji se gomilaju nedostatkom pedijatara za naš list govorila je sugrađanka M.A.R. (ime i prezime poznato redakciji).
– Majka sam dve predivne devojčice od tri i pet godina. Kao i svaki roditelj strepim samo da se one ne razbole, jer kad dođemo u fazu bolesti, bilo kakve vrste, moramo otići kod doktora. E tu kreće priča u nedogled kojoj se ne vidi srećan kraj. Ukoliko se dete razboli tokom noći moramo da odemo u Urgentni centar. Mišljenja su podeljena, ali prema nama su uvek bili besprekorni i ljubazni. Ukoliko morate dete da odvedete u dispanzer, tu već treba da se naoružate strpljenjem jer se često desi, da ne kažem uvek, da čekate satima. Dođete u 12 časova i u dispanzeru ostajete do 19, jer tek tada dođete na red. Ako je vikend u pitanju nemate sreće, jer na teritoriji Grada Zrenjanina, sa bebama, malom decom, decom predškolskog uzrasta i školarcima od 7 do 18 radi samo jedan lekar – započinje priču naša sagovornica.

KAO NA URGENTNOM
Prema njenim rečima, medicinske sestre su te koje su zadužene za prijem. Neretko pitaju roditelje zašto dete dovode ako je kašalj ili neka niža temperatura u pitanju. Preporučuju sirupe za temperaturu i savetuju ih da dođu kada je radni dan. Vikendom Dečji dispanzer funkcioniše kao urgentni centar, a ako nije hitno decu ne treba dovoditi.
– Slažem se sa činjenicom da i roditelji nekad pretaraju, ali deca su čudna i nikad se ne zna u šta može temperatura da eskalira. Na osnovu pomenutog, situacija se svodi na to da sva deca iz Grada Zrenjanina vikendom budu upućena na jednog lekara bez obzira koje starosne dobi je dete. Nezamislivo je da se u čekaonici nađu bebe, školarci, tinejdžeri… i jedan lekar koji, koliko god da je stručan, mora biti umoran, ponekad i džangrizav, koji radi za neku sitnu platu ali, pobogu, mora biti human u nehumanim uslovima – ističe naša sagovornica.
Kad je radni dan, u Školskom dispanzeru je ista situacija kao i vikendom samo što nema dece predškolskog uzrasta. Ona idu u Dečji dispanzer, gde se svi otimaju oko pojedinih doktorki, a kod nekih doktorica je čekaonica prazna.
– Nema balansa! Pojedine doktorke odlaze u kućne posete i to roditeljima sa debljim novčanikom odgovara. Dete se razboli, oni pozovu doktorku na privatni broj, ona izađe, pregleda dete, naplati, i nema čekanja i gužve. Ja kao roditelj sam više volela starije lekare za svoju decu. Kako su se oni penzionisali, ili nažalost preminuli, moram izabrati mlađeg lekara. Izabrala sam divnu doktorku kod koje se ne čeka red i uvek je dostupna – dodaje sugrađanka M.A.R. i podseća da postoji i grupa na Fejsbuk društvenoj mreži „Mame 24” putem koje uvek možete dobiti prave informacije ko i kada radi u Dispanzeru.
Na ovoj stranici se mogu naći i pohvale i kritike za pojedine lekare, kao i iskustva majki koje mogu biti od neprocenjivog značaja za pojedine odluke.

  • NORMATIVI
    U Dečjim dispanzeru ima otvoreno 19 hiljada zdravstvenih kartona. U odnosu na taj broj, a prema zdravstvenim normativima, trebalo bi da ima zaposleno 22 pedijatra. Tu činjenicu je, svojevremeno, potvrdio i bivši direktor Doma zdravlja gostujući na jednoj od lokalnih televizija. Ukoliko se doda podatak da u toku smene jedan lekar pregleda u proseku od 45 do 50 pacijenata, dolazi se do cifre koja drastično prelazi normativ od 30 pacijenata, koji je propisan u zdravstvu. S. V.
  • BEZ ZAMENA
    Prema pokazateljima do kojih nije teško doći, a ko vodi decu u Dispanzer može i da prebroji, aktivnih lekara koji trenutno rade i leče decu je 7, i to 3 pedijatra u predškolskom i 4 u školskom dispanzeru. Tokom letnjeg raspusta dešavalo se da je tokom vikenda dežurao samo jedan lekar i za Dečji i za Školski dispanzer. Iz penzije je po ugovoru vraćena jedna doktorka u Razvojno savetovalište, dok ih je trenutno pet na bolovanju, najviše na porodiljskom, za koje nisu dobijene dugoročne zamene. S. V.

M. Malbaški