RCR BANAT U PROJEKTU PREKOGRANIČNE SARADNJE: Za bolju povezanost Banata

Regionalni centar za cikloturizam, otvoren prošle godine u Srpskoj Crnji, mogao bi uskoro da ugosti veći broj turista na biciklima, budući da bi do sredine jula trebalo da bude završena dvosmerna biciklistička staza od Kikinde do granice Rumunijom, duga 7,8 kilometara. Time bi se i Kikinda upisala na evropski biciklistički put Eurovelo 13, koji je poznatiji kao „Ruta gvozdene zavese“. Ovi radovi deo su IPA projekta prekogranične saradnje Kikinde i rumunskog Žombolja.

Krajem maja u Kikindi održana je konferencija „Unapređenje povezanosti Banata“ na kojoj su presdstavljeni dosadašnji rezultati projekta.

Osim izgradnje staze, uređuje se i granični prelaz Nakovo, napravljena je tehnička dokumentacija o rekonstrukciji puta od Kikinde do Nakova, a uspostavljena je i Kancelarija za prekograničnu saradnju sa sedištem u Kikindi, koja će se baviti, između ostalog, baviti saradnjom sa privrednicima. Na rumunskoj strani u okviru projekta asfaltirani su putevi koji se spajaju sa državnim putem, a koji vodi do graničnog prelaza Lunga.

Granični prelaz Nakovo biće uređen u skladu sa standardima koji već postoje sa rumunske strane granice. Predviđeno je da bude postavljena nadstrešnica nad kontrolnim prostorom, dodatne kontrolne kabine, zatim elektronske rampe za svaku saobraćanu traku, video nadzor i svetlosna signalizacija. Za putnike će biti izgrađen toalet, kao i prostor za šaltere pošte, banke, špedicije i ostalo. Pored toga, biće obezbeđene i platforme za kontrolu teretnih vozila. Finansijer radova je Grad Kikinda, koji je za ove potrebe obezbedio 743.653 evra (87.751.153 dinara), a radovi na graničnom prelazu, prema planovima, biće završeni početkom juna ove godine.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ gradi pomenutu biciklističku stazu na desnoj strani državnog puta Kikinda – Nakovo, odnosno do granice sa Rumunijom. Radovi bi trebalo da budu završeni sredinom jula, a njihova ukupna vrednost je 612.100 evra.

Prema rečima gradonačelnika Kikinde Pavla Markova, projekat „Unapređenje povezanosti Banata“ od izuzetnog je strateškog, privrednog i društvenog značaja za grad Kikindu i ceo severni Banat. – Cilj je da međunarodni granični prelaz radi 24 sata, da bude otvoren za sva teretna vozila teža od 3,5 tona i autobuse. Mi ćemo stvoriti sve tehničke uslove na graničnom prelazu – rekao je on.

Projekat „Unapređenje povezanosti Banata“ realizuju JP „Putevi Srbije“ kao nosilac, zatim Grad Kikinda, Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj (RCR) Banat kao partneri na projektu.

Ovaj program Evropske unije počeo je avgusta 2017, a trajaće do avgusta 2019. godine. Njegova ukupna vrednost je 1.813.477 evra, uz doprinos Grada Kikinde pri izvođenju radova na graničnom prelazu Nakovo.

 

M. M.