REKONSTRUKCIJA PRUGE KUMANE – NOVO MILOŠEVO

„Ruskinje” će ići do 80 kilometara na čas

Nakon šest decenija od kada je to poslednji put rađeno, letos je počela rekonstrukcija pruge između Kumana i Novog Miloševa. Od ukupno 28,5 kilometara koliko je duga ova deonica, u proteklih pet meseci ekipe „Infrastrukture železnice Srbije AD” rekonstruisale su 11 kilometara. Između Kumana i Novog Bečeja, vele u pomenutom akcionarskom društvu, završeno je 80 odsto planiranog posla. U toku su radovi od Novog Bečeja do Banatskog Miloševa, gde se polaže kompletan gornji sloj, novi pragovi i šine. Na gradilištu je 30 radnika, a angažovano je i 12 radnih mašina.

Košta 11 miliona evra
U okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji koja je započela 2018. godine, za radove između Kumana i Novog Miloševa, na pruzi Zrenjanin – Kikinda, inače staroj 136 godina, namenjeno je 11,36 miliona evra. Po završetku radova, brzina vozova sa sadašnjih deset do 20 kilometara na sat biće povećana na 80 kilometara u putničkom saobraćaju, i 60 kilometara u teretnom. Osovinsko opterećenje će, nakon rekonstrukcije, sa 16 tona biti podignuto na 22,5 tone po osovini, što će omogućiti kvalitetniji i efikasniji teretni železnički saobraćaj.

Drumom kao prugom
Zbog pomenutih radova, pre četiri godine ovde dopremljene garniture ruskih vozova nisu saobraćale u avgustu, a ne rade i maltene cele ove jeseni. Na relaciji Zrenjanin – Kikinda (i nazad) umesto njima, kao i letos, železnica putnike prevozi autobusom. Verovatno će tako biti i narednog proleća.
Iz „Infrastrukture železnice Srbije” tim povodom još se ne izjašnjavaju. Rukovodstvo ovog akcionarskog društva Banaćanima je dužno i informaciju o mogućem datumu ponovnog uvođenja putničkog železničkog saobraćaja na relaciji Zrenjanin – Novi Sad i Zrenjanin – Pančevo.

Novi/stari red vožnje
O tome se, na žalost, ništa novo ne može saznati ni iz reda vožnje na srpskim prugama koji je stupio na snagu u nedelju, 15. decembra, i važiće do 12. decembra 2020. U njemu i dalje stoji da na pomenute dve relacije nema vozova. Da nije petominutnog pomeranja jutarnjeg polaska sa 07.25 na 07.20 časova, sve bi ostalo po starom i kada je u pitanju pravac Zrenjanin – Kikinda. Kao što je, uostalom, nepromenjena i cena karte.
Ka pomenutom gradu voz će i ubuduće odavde kretati u 14.15 i 20.20 časova, i kao i do sada, trebaće mu nešto više od dva i po sata da stigne na odredište. Na obećanje iz saopštenja AD „Infrastrukture železnice Srbije”, da će po završetku radova na pruzi između Kumana i Novog Bečeja brzina vozova u putničkom saobraćaju biti povećana na 80 kilometara, čekaćemo još najmanje godinu dana.

  • NOVOGODIŠNJI VOZ ZA DECU
    Ovog i narednog vikenda, „ruskinja” će ipak izaći na prugu. Železničari organizuju takozvani „novogodišnji voz za decu”. Za paketić i vožnju po mališanu treba platiti 800 dinara. Ukoliko tata ili mama, baka ili deka, hoće da budu sa detetom, izdatak po osobi mora se uvećati za 400 dinara.
    Informacije o polasku i odredištu „novogodišnjeg voza” mogu se dobiti na telefon 023/530-388.

Z. D.