PROTEKLOG ČETVRTKA, 12. DECEMBRA, U ŽITIŠTU PROSLAVILI DAN SVOJE OPŠTINE

Ulaganja obeležila 2019.

Sumiranjem ovogodišnjeg učinka lokalne samouprave, predstavljanjem mogućih pravaca razvoja u 2020. i dodelom zahvalnica i priznanja pojedincima i organizacijama, u četvrtak, 12. decembra, obeležen je Dan opštine Žitište. Pre šest decenija, 12. decembra, Žitište je postalo opština.
Obraćajući se gostima i meštanima okupljenim u Domu kulture, predsednik Opštine Mitar Vučurević, podsetio je da će 2019. u ovoj sredini ostati upamćena po brojnim, važnim investicijama. Lokalna samouprava je, naime, u 2019. investirala preko dva miliona evra, odnosno 270 miliona dinara u skoro sva naseljena mesta.
– U bivšoj Jugoslaviji bili smo u vrhu kada je proizvodnja i prerada živinskog mesa u pitanju. I danas smo zahvaljujući saradnji sa kompanijom „Premium čiken” prepoznatljivi u ovoj industriji sa tendencijom da u budućnosti još više rastemo i da se vratimo na mesto koje nam pripada. Spomenuo bih „Mrkšićeve salaše” koji su sa svojom preradom žitarica i svinjskog mesa važni ne samo za našu opštinu već i srednji Banat. U Banatskom Karađorđevu uspešno posluje kompanija „Van Drunen”, a tu je i tekstilna kompanija „MBS Ceteks”. Naša mala opština se polako vraća i na tržište plastike, zahvaljujući kompaniji „Lajt plastik”. Zajedno uz poljoprivredne zadruge i individualne poljoprivrednike ove firme su nosioci ekonomskog razvoja opštine Žitište – kazao je Mitar Vučurević.
Po Vučureviću, sportisti i sportska društva su brend Opštine i njima će i u 2020. lokalna samouprava pružiti potrebnu podršku. Kao i ranije pomagaće se učenicima i studentima kroz besplatan prevoz, davanjem stipendija, kao i nagrađivanjem najuspešnijih besplatnim letovanjem. Starijim stanovnicima opštine Žitište, sa primanjima manjim od 30.000 dinara, omogućiće se besplatan prevoz do Zrenjanina.
Predsednik Opštine Žitište je objasnio da su za 2020. godinu spremni projekti iz oblasti vodosnabdevanja, putne infrastrukture kao i rekonstrukcija objekata kulture.

  • NAGRAĐENI ZA SAMOPREGORAN RAD
    Za rezultate u oblasti kulture i kulturnog stvaralaštva zahvalnicu je dobio Predrag Radaković iz Žitišta. Isto priznanje dobio je i Jovan Srdanov iz Srpskog Itebeja za doprinos u radu Mesne zajednice. Janošu Vardi iz Torde zahvalnica je pripala za izuzetan doprinos u radu MZ i razvoju sporta. Tiboru Vargi je uručena zahvalnica za doprinos u radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Novog Itebeja. Šimon Andraš iz Novog Itebeja nagrađen je za rad u udruženju penzionera. DVD Torak je nagrađeno za dugogodišnji predan i uspešan rad. Lidija Čini je dobila zahvalnicu za rezultate u oblasti muzičke kulture. Zorana Nikolić iz Žitišta je nagrađena za treće mesto na prvenstvu Evrope i sveta u kik-boksu, dok je Aleksandra Rapajić dobila zahvalnicu za osvajanje šampionata Srbije u kik-boksu i olimpijskom boksu, kao prvak sveta i prva na listi.
    Povelje Opštine Žitište za 2019. dobili su kompanija „MBS Ceteks” iz Česterega, Nikola Amižić iz Žitišta (dugogodišnji doprinos sportu) i Nikola Pešut, takođe iz Žitišta za razvoj i afirmaciju košarke.

Ž. Mišić