REORGANIZACIJA OPŠTE BOLNICE OD PONEDELJKA: Pregledi i operacije samo za hitne slučajeve, kovid pacijenti u zgradi Pedijatrije

Zbog naglog rasta broja pacijenata zaraženih virusom korona i zbog povećane mogućnosti širenja zaraze unutar bolnice, po instrukciji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u zrenjaninskoj Opštoj bolnici se ponedeljka, 16. novembra, obustavlja rad ambulanti Specijalističke poliklinike na od 14 dana, saopštava ova ustanova.

Kako navode, za sve zakazane preglede u naredne dve nedelje biće određeni naknadni termini, a svi pacijenti koji imaju prioritetne upute i oni sa hitnim stanjima biće pregledani u Urgentnom centru. Dijagnostika koja je hitna za malignitete i za ostala urgentna stanja biće sprovedena odmah. Operativni program je redukovan i rade se samo hitne operacije i maligniteti.

Služba pedijatrije Opšte bolnice preseljena je u prostor ORL odeljenja budući da se zgrada Pedijatrije koristi za smeštaj pacijenata obolelih od virusa korona, sa kapacitetom od  51 bolesničke postelje i 22 mesta sa koseonikom.

U prostoru zgrade Infektivnog odeljenja otvorena je još jedna ambulanta za pregled pozitivnih pacijenata i onih za koje su sumnja da su zaraženi virusom korona. Ispred obe ambulante postavljene su nadstrešnice i šatori koji će biti privremene čekaonice. Za dve nedelje trebalo bi da bude završena adaptacija gasne infrastrukture za medicinski kiseonik i vazduh u zgradi Odeljenja psihijatrije (80 bolesničkih postelja), što će biti proširenje Odeljenja infektologije.

Što se tiče pacijenata koji zahtevaju neinvazivnu i invazivnu mehaničku ventilaciji, do sada se Opšta bolnica oslanjala na Klinički centar Vojvodine, međutim ukoliko se tamo kapaciteti popune, ti pacijenti zbrinjavaće se u zrenjaninskoj Bolnici..

U saopštenju se ističe da svo medicinsko osoblje ima dovoljno zaštitne opreme. Takođe navode da je u ovoj ustanovi potvrđen samo jedan slučaj zaražavanja, dok su ostali radnici Bolnice oboleli od kovida 19  zaraženi u svojim ličnim kontaktima.  Trenutno je 32 zaposlenih Opšte bolnice pozitivno na novi virus korona.

Tokom oktobra je u Specijalističkoj poliklinici pregledano 8.127 pacijenata, a u septembru 7.678.

– U poslednja tri dana imali smo više od 100 pregleda u ambulanti Infektivnog odeljenja. Priliv pacijenata je ogroman, stoga molimo sugrađane za strpljenje i razumevanje. U svakom trenutku zdravstveni radnici pružaju pomoć i ležećim i ambulantnim pacijentima – navode iz Opšte bolnice.

M.M.