REPUBLIČKI KONKURS „DIGITALNI ČAS”: Prva nagrada nastavnici Smiljani Novakov

Na nedavnom konkursu „Digitalni čas”, za školsku 2019/2020. godinu, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prva nagrada u kategoriji matematika, računarstvo, informatika i tehničko obrazovanje uručena je Smiljani Novakov, nastavnici u Osnovnoj školi „Uroš Predić” iz Orlovata. Prijavljeno je 255 radova od kojih je 163 ispunilo uslove konkursa, a 51 rad odabran za nagradu u oblasti matematike, računarstva, informatike i tehničkog obrazovanja, društvenih nauka, umetnosti i sporta, i u oblasti prirodnih nauka. Priznanja im je nedavno u Bеogradu uručila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

– Rad „Budi u TOKU sa prirodom i tehnologijom“ treba da kod učenika izazove emocije o velikoj potrebi čoveka da živi sa prirodom, a da tehnologiju koristi kako bi је sačuvao i od нјеdobio najbolje. Da bi povezao ova dva segmenta, učenik mora da bude u toku i sa prirodom i sa modernim tehnologijama. U radu se podstiče razvoj kritičkog mišljenja i preduzetničkog duha jer su učenici definisali šta su im problemi u selu i da li i na koji način mogu da ih reše koristeći IT alatke (smeće na obali Tamiša, kako povećati broj turista…). Ideja je pokazati da se deca sa sela veoma lepo snalaze u IT – rekla nam je Smiljana Novakov.

Smiljana Novakov naglašava da je celokupno gradivo šestog razreda realizovano kroz projekat. Zajedno sa đacima. učinila je da rodno mesto Uroša Predića postane vidljivije tako što su crkvu u selu koju je oslikao Predić stavili su na platformu, kao i zanimljivosti iz njegovog života.
– U našoj školi je od ove godine organizovan obogaćen jednosmenski rad, pilot projekat koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete. Dobra strana ovog projekta a vezana za predmet informatika i računarstvo je u tome što se učenicima nude sve IT alatke koje se za vreme časa redovnog časa vremenski ne mogu obraditi a potrebne su za izradu projekata, kako se i naziva aktivnost iz ovog predmetа –
naglašava Smiljana Novakov.

Veliku podršku u radu kolektivu pruža, kako naglašava Smiljana, direktorka škole Biljana Fijat Murgić.

M. Bečejac