STRUČNI SASTANAK O ZAŠTITI BILJA: Sumiran desetogodišnji rad

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja pri Poljoprivrednoj stručnoj službi Vojvodine, osnovana rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 2010, najaktivnija je i najuspešnija kako u Pokrajini tako i na nivou države – Republike Srbije, koja je sličnoi službu u centralnoj Srbiji osnovala 2013. godine.

Ovo je na danas održanom stručnom skupu posvećenom prošlogodišnjim iskustvima na zaštiti 34 biljne vrste i aktuelnom stanju pšenice i ječma, saopštila dipolomirani inženjer zaštite bilja Snežana Parađenović, koja je sa koleginicama Kristinom Nikić i Svetlanom Dostanić pripremila prezentaciju. Iz niza saopštenih podataka izdvajamo taj da je Prognozno-izveštajna služba Zrenjanin sa 146 preporuka i 68 priloga najaktivnija u Pokrajini. Preporuke za zaštitu od biljnih bolesti i štetnih insekata, koji često o prenose bolesti tiču se 34 biljnih vrsta: sedam ratarskih, 20 vrsta povrća i sedam voćnih vrsta.

Sve ovo dostupno je na sajtu www.pisvojvodina.com

Aktivnosti Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja bazirane su na podacima iz sedam meteoroloških stanica ( uskoro stiže još deset!) I složenom računarski podržanom matematičkom mlodelu.

Inženjerka Parađenović saopština ja da se u petak, 20. decembra, održava međunarodni stručni skup o integralnom prsitupu meteorološkim uslovima koji utiču na migracije insekata u Srednjobanatskom okrugu i Okrugu Timiš. Radi se o projektu prekogranične ekspertske saradnje Srbije i Rumunije. Početak skupa je u 10 časova u sali 101 zgrade Skupštine grada Zrenjanina.

M. S-n.