REŠAVANJE DUGOGODIŠNJEG PROBLEMA: AKCIJA MZ „ŠUMICA” I JKP „ČISTOĆA I ZELENILO”

Uklonjeni urušeni objekti i višak kontejnera

Na inicijativu građana koji su dugi niz godina prijavljivali probleme u vezi sa stambenim zgradama i njihovoj okolini u Strelišnoj ulici, predsednik Saveta Mesne zajednice (MZ) „Šumica” Nenad Gavranić pokrenuo je akciju u saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo” kako bi se došlo do rešenja.
Probleme su pravili, pre svega, urušeni poljski toaleti koji godinama nisu u funkciji.
– Prvo smo pozvali građevinsku inspekciju koja je izašla na teren, proverila ko je vlasnik objekta i utvrdila da je sve bila imovina grada Zrenjanina. Doneto je rešenje i u zakonskom roku se pristupilo rušenju. Uspeli smo da jedan ružan prostor, koji je predstavljao i opasnost po sugrađane, uklonimo, a na tom mestu MZ „Šumica” namerava da zasadi drveće i taj prostor oplemeni – izjavio je Gavranić.
Problem su pravili i kontejneri koji nisu stajali na adekvatnom mestu. Bilo je postavljeno ukupno 13 kontejnera na lokacijama na kojim nisu postojali tehnički uslovi da oni stoje tu. Zapravo, nisu bile izbetonirane platforme, kontejneri su često bili u blatu i vodi, točkovi su se lomili, pa radnici JKP „Čistoća i zelenilo” nisu mogli da ih izvuku.

ODRŽAVANJE HIGIJENE
– Kontejneri su ovde postavljeni zbog zgrada kolektivnog stanovanja, ali ih koriste i stanovnici okolnih ulica, iako je za njih predviđeno normalno iznošenje smeća četvrtkom. Međutim, to je višedecenijska navika ljudi koji te kontejnere koriste. Takođe, pored njih je odlagano sve i svašta, vetar je činio svoje, psi lutalice i mačke su razvlačili smeće, pa ga je bilo svuda, što je doprinelo nehigijenskim uslovima pre svega – naglašava Gavranić.
Savet mesne zajednice „Šumica” u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća i zelenilo”, uz podršku grada Zrenjanina pokrenuo je i realizovao da se umesto na tri mesta izbetonira jedna centralna platforma na kojoj će ubuduće stajati kontejneri, što će biti mnogo lakše za održavanje higijene i redovno pražnjenje.
JKP „Čistoća i zelenilo” poslalo je ekipu koja je pomogla pri betoniranju i uređivanju, pa se sve šiblje i rastinje poseklo, pokupilo i odnelio, tako da je prostor sređen za dalje radove. Postoji nekoliko kritičnih stabala koja će se poseći što je takođe ugovoreno.
U akciji učestvuju i stanovnici MZ „Šumica” uz čiju pomoć će se radovi privesti kraju.

ASFALTIRANJE STRELIŠNE
Kao problem iz Mesne zajednice navode i nedisciplinu stanovnika koji pored kontejnera odlažu kabasti otpad, nameštaj, granje, šut i ostalo smeće kome nije tu mesto i time otežavaju rad radnika JKP „Čistoća i zelenilo”. Zbog toga iz Mesne zajednice podsećaju da JKP „Čistoća i zelenilo” ima akcije odnošenja kabastog otpada dva puta godišnje i ističu da je, ukoliko se ukaže potreba, na inicijativu građana Savet MZ „Šumica” voljan da u saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo” organizuje i vanrednu akciju odlaganja kabastog otpada.
U budućnosti se planira asfaltiranje Strelišne ulice, kao i rešavanje pitanja tih stambenih zgrada. To su delom opštinski stanovi koje koriste korisnici socijalne pomoći, dok je deo u privatnom vlasništvu.
– Kada smo obišli teren, uvideli smo da nijedna zgrada nema upravnika, pa će im ovih dana biti određen prinudni upravnik. Pošto se u zgradama nalazi i dosta opštinskih stanova, očekuje se da i grad preuzme na sebe obavezu kako bi se krenulo u sanaciju krova, oluka i fasada tih zgrada – rekao je Nenad Gavranić, predsednik Saveta Mesne zajednice „Šumica”.
Kada zgrade dobiju upravnike, planira se sazivanje sastanka između MZ „Šumica”, upravnika zgrada i nadležnih službi grada Zrenjanina da bi se razmotrile opcije za rešavanje ovih problema.

J. Šormaz