Roditelji plaćaju vanredni đački raspust!

Piše: Dalibor Bubnjević

Prethodne nedelje nisu radile ni osnovne, niti srednje škole! Nadležni su gripom pravdali ovu radikalnu odluku. Paradoksalno zvuči, ali nisu bili zabranjeni javni skupovi, okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorijama i sl. Zašto je navedena mera bila selektivna, tj. odnosila se isključivo na jedan deo populacije?!
Zabrinuti roditelji su opravdano postavili pitanje kako će izgubljeno gradivo biti nadoknađeno. Država je sve prepustila školama! Zapravo je „vruć krompir“ prenela u ruke onih koji se ni za šta ne pitaju. Vredno pomena je da su deca već preopterećena gradivom. Nemoguće je produžavati školsku godinu jer postoje druge obaveze, radne subote su neučinkovite…
Sledstveno navedenom, pristupiće se oprobanom (balkanskom) receptu, zasnovanom na improvizaciji. Naložiće se nastavnicima da, ionako preobiman, nastavni program zbiju u preostale časove. Rezultanta će biti „klin čorba“, tj. prost zbir oskudnih jedinica.
Roditelji ne treba da brinu! Posledice epidemije, ali i eventualnih štrajkova, oni će platiti. Retko koji školarac ne ide na privatne časove. Od pomenutog ukrupnjavanja gradiva jedino će profitirati profesori, ali oni koji rade u večernjim terminima. Tako je to kada želimo „besplatno“ školstvo.
Svaka sličnost navedene priče sa zdravstvom je puka slučajnost…