SARADNJA ĐAKA ZRENJANINSKE GIMNAZIJE I HPTŠ „UROŠ PREDIĆ“: Bave se umetnošću a uče i druge veštine

Učenici „Zrenjaninske gimnazije“ i HPTŠ „Uroš Predić“, uz podršku profesorke likovnog Dušanke Đorđević, rade na omladinskom volonterskom projekat „Klub učenika“, u oviru programa „Mladi su zakon“ koji finansira Ministarstvo omladine i sporta. Oni organizuju raznovrsne umetničke radionice, a zajedno su uredili jednu učionicu u Gimnaziji koja će postati kutak za vannastavne aktivnosti i druženje učenika. Ovaj prostor pod nazivom „Klub učenika Pikaso“ svečano je otvoren juče u Zrenjaninskoj gimnaziji.


Nosioci projekta jesu najmlađi srednjoškolci – učenici prvih i drugih razreda iz obe škole, a njih je okupila mentorka, profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević.
– Sve se slilo se iz HPTŠ „Uroš Predić“, gde je jako zastupljen praktičan rad i gde dugo sprovodimo projekte i radionice, u Gimnaziju, gde se uglavnom radi teorija. Od ove školske godine đaci u Gimnazije dobili su izborne predmet, među kojima je i Umetnost i dizajn, a u okviru kojih je planirano da se radi istraživačka i projektna nastava. Mi smo već na početku uspeli da dođemo do pravog projekta i čak mislim da smo prevazišli zadatke izbornog predmeta. Drago mi da su se u „Klub učenika“ uključili đaci prvih razreda, njima je ove godine sve bilo novo. Čestitam tim divnim mladim ljudima – kaže profesorka Đorđević, zahvalivši se rukovodstvu i kolegama obe škole.


Kako ističe, namera je bila da se učenici bave likovnim i primenjenim umetnostima, ali i da steknu veštine kao što su pisanje i osmišljavanje projekata, njegovo predstavljanje i promocija. Zato svako iz tima „Kluba učenika“ ima svoje zaduženje – koordinator, osoba zadužena za odnose sa javnošću, dizajner, muzički urednik, tim za renoviranje prostora.

Do sada su realizovali radionice šivenja, slikanja, izrade nakita i ručnog veza, promovisanja projekata.
Liderka i koordinatorka „
Kluba učenika“ Anastasia Kotarica iz razreda prvo-jedan Zrenjaninske gimnazije ističe da je početak angažovanja u „Klubu“ bio zahtevan jer nisu znali mnogo o izbornim predmetima i radu na projektima. Do sada joj se najviše dopala radionica izrade nakita.

Njena „koleginica“, takođe koordinatorka projekta Nevena Jovčić iz prvog-četiri objašnjava da je njen zadatak bio da pripremi izlaganje i prezentaciju projekta „Kluba učenika“.
– Odmalena sam volela da crtam i pišem, tako da sam se ove školske godine upisala na predmet Umetnosti i dizajn, a potom i uključila u projekat. Bilo mi je zanimljivo kako i mi, prvaci, možemo nešto da stvorimo. Prvi put je u školi otvoren jedan ovakav klub učenika i na to sam jako ponosna. Prevazišli smo i svoja očekivanja – kaže ona.


Luku Števina iz prvo
g-jedan, do izbornog predmeta Umetnost i dizajn a potom i zaduženja osobe za odnose sa javnošću dovela je ljubav prema objedinjenim umetnostima. Kako kaže, već osam godina bavi se glumom, a nedavno je u Zrenjaninskom pozorištu nastupio i u mjuziklu „Lak za kosu“ (Hairspray).


U dosadašnjim aktivnostima „Kluba učenika“ učestvovalo je 130 učenika i 7 nastavnika. Do isteka projekta, krajem marta, realizovaće se još četiri radionice u novom Klubu učenika „Pikaso“ u Zrenjaninskoj gimnaziji.


M. Maričić

Foto: Jovan Njegović Drndak