ROK DO 31. MARTA: Apliciranja za program samozapošljavanja

Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu prima zahteve za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2022. godini do 31. marta. Program samozapošljavanja jedna je od aktivnih mera i predstavlja institucionalnu podršku razvoju preduzetništva, pre svega finansijsku, u vidu subvencije koja ove godine iznosi 300.000 dinara, dok je za osobe sa invaliditetom koje pokreću svoj biznis iznos nešto veći – 330.000 dinara. Program uključuje i stručnu, nefinansijsku podršku koja obuhvata obuku za preduzetnike-početnike, uslugu mentoringa, informisanje i savetovanje.

Za ovu vrstu podrške mogu konkurisati lica opredeljena za pokretanje sopstvenog biznisa, koja su prijavljena na evidenciju NSZ, uz dodatni uslov – uključivanje u obuku „Put do uspešnog preduzetnika“. Zainteresovani obuku mogu da pohađaju u filijali za zapošljavanje u Zrenjaninu, a, od ove godine, mogu je pratiti i on-lajn.

Uz podršku ovog programa moguće je pokrenuti biznis iz bilo koje od proizvodnih ili uslužnih delatnosti, a isključene su primarna poljoprivredna proizvodnja, menjačnice, trgovina, taksi usluge.

Prošle godine, 64 male firme na nivou Srednjobanatskog okruga osnovane su zahvaljujući podršci programa za samozapošljavanje NSZ. Ukupan broj registrovanih firmi uz podršku državnih mera u centralnom Banatu je 81, s obzirom na to da je jedan broj delatnosti pokrenut uz podršku subvencija po programima LAPZ –a, odnosno lokalnih samouprava i pokrajinskog konkursa za samozapošljavanje.

M.B.