ZRENJANIN NA 43. SAJMU TURIZMA U BEOGRADU: U fokusu nautika, biciklizam i ruralna bogatstva

Naš grad se ove godine domaćim turistima i stranim izlagačima predstavio pod sloganom „Doplovite u Zrenjanin, jer tu je nekada bilo more“ i time stavio akcenat na nautički turizam koji će ove godine biti u fokusu. Grad ne leži samo na Begeju, već na još pet rečnih tokova i taj značajan potencijal treba plasirati u turističke svrhe. Takođe, promovisane su i manifestacije i destinacije po kojima je Zrenjanin prepoznatljiv a to su pre svega „Dani piva”, „Korzo fest”, ,,Banatske vredne ruke”, „Banatska bajka”, specijalni rezervat prirode ,,Carska bara“, dvorac ,,Kaštel” u Ečkoj, banja ,,Rusanda”, hotel ,,Vojvodina” i mnogi drugi.

– Zrenjanin, kao i dosada, na ovom Sajmu ima mnogo toga da prikaže. Nautika i biciklizam su nešto po čemu smo poznati još od 2018. i na tome ćemo insistirati i ove godine. Turističke ture brodićem su se pokazale kao odličan adut u širokoj lepezi onog što Turistička organizacija Grada Zrenjnanina nudi. Korona jeste uticala na sve grane, ponajviše je pogođen turizam, ali uložili smo sve raspoložive snage da ove godine krenemo ,,punim jedrima,, i da se za početak vratimo na nivo iz 2019. kada smo imali brojna noćenja i poseta. Verujemo da to možemo da pononovimo u narednom periodu – izjavio je Zoran Ljubotina v.d. direktora Turističke organizacije.

Prema njegovim rečima pored nautike i biciklizma, neće biti zaboravljena ni brojna naseljena mesta i ruralni turizam koji je pravo bogatstvo. Tu su i strogi centar grada, Narodni muzej, Pozorište, brojni kulturno-istorijski spomenici kao i Muzej piva koji je sve posećeniji.

Današnjoj sajamskoj promociji prisustvovao je i gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima

– ,,Carska bara“ je od ove godine u vlasništvu grada tj Ustanove Rezervati prirode, što nam omogućava da mnogo više u nju uložimo, zaštitimo je, ali i predstavimo kao ozbiljan deo turističke ponude. Odličan je prostor za boravak umetnika, fotografa i svih zaljubljenika u prirodu. Tu su i Ritovi donjeg potisja, i mnoge druge lokacije uz reku. Za one koji prate, vole i žele nešto urbanije i modernije tu je nas centar koji pruža mnogo toga. Brojne naše manifestacije su odavno izašle iz lokalnih okvira i preko njih smo u svet poslali poruku da su svi dobrodošli u naš grad. A da im bude što prijatnije Zrenjaninci će se svakako potruditi – rekao je gradonačelnik Salapura.

Kulturno-umetničko društvo GIK ,,Banat Pionir“ spletom igara upotpunio je razglednicu iz Zrenjanina.

Ovogodišnji 43. Sajam turizma u Beogradu odlikovala je mnogo manja posećenost nego što je bila godinama unazad. Pored naše zemlje, i brojnih gradova predstavilo se dosta stranih zemalja. Najveći broj destinacija za letovanje svakako dolazi iz Grčke, Turske i Egipta, ali nisu ostale nezapažene ni Rusija, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Izrael, Palestina i druge zemlje širom sveta.

M.Malbaški

Foto: Damir Petrović