ŠTA NAŠ GRAD MOŽE DA PONUDI DOMAĆIM I INOSTRANIM GOSTIMA

Tradicija, arhitektura, kultura…

Na nedavno održanom Sajmu turizma u Beogradu Zrenjanin je predstavio svoje adute za novu sezonu. Posetioci su najviše bili zainteresovani za „Dane piva” koji će se ove godine održati 37. put. Pažnju su privukle i manifestacije kao što su „Korzo fest” i „Banatska bajka”, te specijalni rezervat prirode ,,Carska bara”, Ritovi donjeg potisja, Lovački dvorac ,,Kaštel” Ečka, Banja „Rusanda”, Hotel „Vojvodina”.
Zoran Ljubotina, v.d. direktora Turističke organizacije je istakao da Grad na obalama Begeja ima mnogo toga da ponudi. Svemu navedenom, dodao je i nautiku i biciklizam. Tu je i Carska bara koja je do sada godišnje dovodila oko 15.000 gostiju.

 

NAJLEPŠE PRIČE O BANATU
– Pandemijom korona virusa, za koju verujemo da nas napušta, najviše su bili pogođeni turizam i ugostiteljstvo. Zato smo rešili da ove godine krenemo „punim jedrima” i vratimo se na poziciju od pre nekoliko godina kada smo beležili značajan broj noćenja i poseta – izjavio je Ljubotina i dodao da nije zaboravljen ruralni segment koji je u fokusu strategije razvoja.
Goste koji dođu u Zrenjanin dočekuje Jaroslav Stevanov, menadžer turizma i licencirani vodič. On nam je otkrio za koje su destinacije posetioci najviše zainteresovani, šta vole da vide, probaju i šta najčešće ponesu kao uspomenu.
– Dočekujemo ih sa najlepšim pričama o Banatu. Upoznajemo ih sa bogatom tradicijom, arhitekturom, simbolima, znamenitim ljudima, manifestacijama… Posebno ističemo multikulturalnost i multinacionalnost kao važna obeležja naše sredine. Akcenat je i na naseljenim mesta koja su bogata istorijom, kulturom i širokom gastronomskom ponudom. Grupama turista pričam o starom jezgru, zgradi suda, gradskoj kući (županijska palata), Pozorištu, Muzeju, verskim objektima. Porodica Dunđerski je poseban brend Vojvodine. Zanimljivi su i Muzej piva i stara pivara koja je nekada bila u vlasništvu te čuvene porodice – kaže Jaroslav Stevanov.
Nedavno je Zrenjanin bio domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, Digitalk konferencije, Internacionalnog Banatskog festivala vina i Plesnog festivala „Dance Fusion”. Te manifestacije su okupile više od dve hiljade učesnika i gostiju. Na sajtu Grada se navodi da su svi raspoloživi kapaciteti bili popunjeni. Evidentno je da nema dovoljno smeštaja i možda će to pokrenuti investitore da se okrenu izgradnji hotela.

ZRENJANIN NIJE TURISTIČKA DESTINACIJA
Vlado Dašić, vlasnik Turističke agencije „Karavan” smatra da Zrenjanin nije klasična destinacija da bi se moglo razgovarati o turistima u našem gradu. Povremene aktivnosti, dodao je, profilišu strukturu posetilica. Prvi čovek „Karavana” kaže da sportska događanja, kulturne manifestacije, organizacije stručnih skupova i promocija u toku jedne godine dovedu određeni broj posetilaca. Oni su, kako kaže, posvećeni programu organizatora, a za turističke aktivnosti skoro da nemaju vremena.
– Ovde je, nažalost, slaba komunikacija organizatora i pružalaca usluga. Neke manifestacije prođu a da lokalne agencije, vodiči, restorani i ostali ni ne znaju da su bile održane. Sve navedene skupove organizatori bi trebalo da rade zajedno sa turističkim poslenicima. Onda bi takmičari ili učesnici događaja mogli da se nazovu i turistima, njihov boravak bi bio obogaćen razgledanjem grada i upoznavanjem sa njegovim znamenitostima. Turistička organizacija treba da se izbori za pokroviteljstvo svih pomenutih događaja u gradu.

Onih koji dođu u Zrenjanin kao turisti, prespavaju i obiđu znamenosti je veoma malo. Najviše gostiju je iz Beograda i centralne Srbije, odakle je i najviše đačkih ekskurzija – objasnio je Vlado Dašić.
Prema njegovim rečima, pandemija je uticala na rad hotelijera, restorana i turističkih agencija. Oni koji su pokušavli da rade, samo su pravili troškove bez pokrića. Uz sve to, kazao je naš sagovornik, finansijski efekti poslovanja su katastrofalni. Agencije su ostale u velikom dužničkom odnosu prema klijentima. Taj problem, istakao je Dašić, se ne rešava na pravi način i to će mnoge operatere dovesti do gašenja.

  • POTREBNA SU ULAGANjA
    Prema podacima Regionalne privredne komore (RPK), na teritoriji Srednjobanatskog okruga u 2020. bilo je 10.904 posetilaca. Od toga su 8.802 domaćih, a 2.102 inostranih gostiju. U Zrenjaninu je boravilo 7.607 (5.767 iz Srbije i 1.840 stranaca). Kada je reč o noćenjima, Okrug beleži 40.275, a naš grad 28.593. Ovo su ujedno i pokazatelji da je potrebno unaprediti turističku ponudu, obogatiti sadržaje i obezbediti više ulaganja u turizam, navodi se u izveštaju RPK.

Miroslava Malbaški