SANЈA PETROVIĆ, V.D. DIREKTORKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE GRADA

Netaknuta priroda i gastronomska ponuda naši su aduti

Skupštinskom odlukom septembra prošle godine Zorana Ljubotinu na čelu lokalne Turističke organizacije (TO) zamenila je Sanja Petrović, master menadžerka u hotelijerstvu. Završila je Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Ima 15 godina iskustva u struci. Počela je da radi u suvenirnici TO, da bi vremenom dospela do šefice službi. Pomoćnica direktora je bila od 2017. do imenovanja za vršiteljku dužnosti (v.d) direktorke.
Podseća da su „Dani piva” naš najpoznatiji brend, a izdvaja i druge manifestacije koje privlače goste. To su: „Beloblatska kobasicijada”, „Korzo fest”, „Banatski festival vina”, „Evropsko selo”, „Banatske vredne ruke”, „Buđenje proleća”, „Dani porodice”…
Koji su Vaši planovi za naredni period i šta vidite kao najveće izazove?
– Pozicija drugog čoveka firme je donekle rasterećenija, međutim ovo mesto mi omogućava da unapredim neke stvari koje sam ranijih godina posmatrala, a nisam mogla da realizujem. Pre svega mislim na prisustvo u digitalnoj sferi i na društvenim mrežama. Cilj nam je da Turistička organizacija postane vidljivija, kako bi promovisali sve potencijale, kojih ovaj grad ima mnogo. Digitalna transformacija biće i jedan od najznačajnijih ciljeva Programa razvoja turizma Vojvodine.
Šta jeste, i šta će biti najveći adut našeg grada?
– Zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika Rajkom Kapelanom organizovali smo niz sastanaka sa predstavnicima ustanova kulture i javnih preduzeća kako bismo osmislili jedinstven koncept izlaska na turističko tržište Srbije i regiona. Naš adut su očuvana, netaknuta priroda, cikloturizam, aktivni odmor i domaća gastronomska ponuda.
Čime bismo još mogli da privučemo goste?
– Zadatak povećanja broja noćenja, samim tim i prihoda od turizma nije jednostavan, ali je ostvarljiv. Po mom mišljenju, potrebno je kreiranje novih sadržaja, koji bi podstakli dolaske gostiju, na prvom mestu mladih, u grad i okolinu, i mimo određenih događaja.
Šta su najveći problemi lokalnog turizma?
– Zrenjanin sa okolinom ima zaista mnogo toga da ponudi, kako u smislu organizovanih događaja, tako i po pitanju turističkih atrakcija. Jedan od problema koji moram da napomenem jeste smeštaj. U gradu postoji skroman broj kapaciteta koji mogu da prime jedan, ili dva autobusa turista koji organizovano stižu. Ovaj izazov posebno dolazi do izražaja kada se održavaju manifestacije.
Čime će se Grad predstaviti na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu?
– Slogan pod kojim ćemo nastupiti jeste: „Zrenjanin, grad za medalju”. Na štandu će nastupiti i Banja „Rusanda”, ustanova „Rezervati prirode”, predstavnici vinara, aktiva žena i poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Grada. Svi posetioci će informacije o našoj ponudi moći da dobiju lično, kao i putem štampanog i videomaterijala. Prvi put, putem interaktivnog ekrana na dodir biće predstavljena digitalna mapa Grada sa smernicama neophodnim prilikom dolaska u Zrenjanin.
Da li će nautičke ture, poput one promotivne organizovane letos od Zrenjanina do Srpskog Itebeja, postati deo turističke ponude?
– Organizovali smo ih kako bismo ispitali da li postoji interesovanje turista za ovom aktivnošću. Kada smo to utvrdili, naredni cilj je da podstaknemo turističke agencije i vlasnike plovnih objekata da se priključe. Oni bi trebalo da kreiraju proizvod i uvrste ga u svoju stalnu ponudu tokom leta. Mi smo tu da promovišemo nautički turizam i pružimo savetodavnu i logističku podršku.

Miroslava Malbaški