PREDSTAVLJENO NOVO RUKOVODSTVO LEKARSKE ASOCIJACIJE

Dr Sofija Lugonja zamenila dr Bojanu Vješticu

Na prošlonedeljnoj Izbornoj skupštini zrenjaninske Podružnice lekara članovi su jednoglasno izglasali nove predvodnike esnafa. U naredne četiri godine vodiće ga dr Sofija Lugonja, gastroenterolog u Opštoj bolnici (OB) „Đorđe Joanović”. Za potpredsednicu izabrana je dr Jovana Ilić, internista onkolog, takođe iz OB, a za sekretarku dr Bojana Mihajlović, lekarka na specijalizaciji opšte medicine.
Novoizabrana predsednica kaže da je velika čast što joj je dato poverenje. Ukazuje da je svesna odgovornosti koju pozicija nosi, budući da je u pitanju jedan od najaktivnijih i najmnogobronijih lekarskih esnafa u Vojvodini.

ZADATAK – PRIVUĆI MLADE LEKARE
– Kvalitet rada je do sada bio na visokom nivou, a ja ću se truditi da održim taj kontinuitet. Pre svega, važno je da lekari pored kliničkih obaveza nađu vreme da se posvete i naučno-istraživačkom radu, s obzirom na to da ga je epidemija omela ili usporila – kaže dr Lugonja.
Dr Bojana Vještica, bivša predsednica, istakla je da Podružnica ostaje u dobrim rukama. Osvrtom na prethodne četiri godine, ističe da su u izazovnim vremenima uspeli da organizuju kontinuiranu medicinsku edukaciju, uživo i onlajn.
– Kad sam došla na mesto predsednika prvi zadatak bio je zadržati brojnost i kvalitet predavanja. Najveći izazov je bila epidemija, jer su lekari morali da skupe bodove bez obzira na to što u tom trenutku nije bilo od primarnog značaja – sumira Vještica.
Dodaje da mandat zaokružuje godišnjom nagradom za najuspešniju podružnicu u Vojvodini koje dodeljuje Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva (DLV SLD).
Izbornoj skupštini prisustvovala je prof. dr. Ksenija Bošković, predsednica DLV SLD. Tom prilikom naglasila je da je zbog entuzijazma i snage članova zrenjaninska Podružnica primer kako se čuva esnaf, kao i da veruje da će u narednom periodu, pre svega, privući mlade lekare i omasoviti članstvo.

ODRŽANO 18 STRUČNIH PREDAVANJA
Tokom Izborne skupštine članovima je podnet i izveštaj o radu za prošlu godinu. Podvučeno je da su uspešno organizovana predavanja koja su omogućila da lekari, uživo i onlajn, sakupe bodove koji su im potrebni za akreditaciju. Kontinuirana medicinska edukacija sadržala se od osam onlajn testova za koje je u toku prošle godine izdato 628 sertifikata. Realizovano je deset susreta uživo koji su obuhvatali jedno ili dva stručna predavanja.

Kako iz Podružnice kažu, ovom kombinacijom bilo je moguće da se skupi broj bodova koji je neophodan za period od godinu dana.
U toku prošle godine od članarina OB „Đorđe Joanović”, Plućne bolnice, banje „Rusanda”, domova zdravlja u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Sečnju, Srpskoj Crnji i Žitištu i privatnih lica u kasu udruženja slilo se oko dva miliona dinara. Finansijski izveštaj pokazuje da je organizacija pozitivno poslovala. Najveći izdatak bile su članarine Društvu lekara Vojvodine (oko milion dinara), a u novu godinu prebačeno je preko 700 hiljada dinara.
Budući da u toku prošle godine nije bilo prigovora na rad lekara, sud časti se nije sastajao, istaknuto je na sednici.

J.Šormaz

LJUDI OD POVERENJA
Na godišnjoj Izbornoj skupštini izabrani su novi članovi Nadzornog odbora: dr Klara Harmati, dr Dragana Popov, dr Dragana Dujin Bajac, Suda časti – dr Sanja Đurin, dr Ivana Ufeljan Ristić, dr Radmila Notaroš i dr Zdravko Ždrale, komisija Podružnice: dr Milica Dautović, dr Verica Milićević, pravnica Anđa Božić, dr Jasmina Đorđev, dr Biljana Reljin Cvetković, dr Aleksandar Lazić i delegati: dr Sofija Lugonja, dr Bojana Vještica, dr Mića Petrovački, dr Bojana Mihajlović, dr Jovana Ilić, dr Petar Surla, dr Ivana Sremac, dr Ivana Kostić, dr Nedeljka Boškov i dr Igor Damjan.

HORSKI NASTUP UVELIČAO DOGAĐAJ
Dečiji hor „Prepodobni Rafailo Banatski” koji je predvodila mr Senka Milisavljević muzički je oplemenio sednicu skupštine zrenjaninske Podružnice lekara. Mladi pevači razgalili su doktore izvedbom nekoliko numera: „Neosuđivanje”, „Svetlo u tami” i „Bogorodice trojeručice”.