OPROŠTAJ OD VODEĆE FABRIKE ZRENJANINA NAKON DECENIJE ZAPUŠTENOSTI

„Čarapara” nije odolela vremenu

Bager na mestu gde su se nekad nalazili pogoni Fabrike čarapa „Udarnik” predstavlja tužan kraj dugogodišnjeg tavorenja objekta na obali Begeja. Prethodnih nedelja počelo je uklanjanje onoga što je ostalo od nekadašnjeg lidera u proizvodnji čarapa u staroj Jugoslaviji, koji je obuvao čitavu zemlju. Time je stavljena tačka na bivstvovanje nekadašnjeg giganta, započeto davne 1898. godine.
Čarape su se prodavale i dugo nakon što je fabrika prestala da postoji, u jedinoj preostaloj prodavnici „Udarnika” nedaleko od pogona, u Ulici Petra Bojovića. Poslednji artikli proizvedeni su 2006. godine, a u ovoj radnji mogle su se 2016. godine kupiti štucne za fudbalere po 219 dinara, ženske čarape 180, muške bez šava 150, a dečije za svega 17 do 25 dinara.

Međutim, i ova vrata su već poodavno zatarabljena.
„Udarnik” je opstajao sve do početka dvehiljaditih kada je država preuzela fabriku. Agencija za privatizaciju je radila novu procenu kapitala, razvlastila male akcionare, dotadašnje većinske upravljače, i državu uknjižila kao vlasnika sa 53 posto udela, o čemu je pisao list „Zrenjanin”. Od tada je počela da se kruni imovina preduzeća u kojem je bilo zaposleno oko 400 radnika. Fabrika je upadala u teškoće, gubili su se poslovi, a nizali gubici.

 

Nakon uvođenja stečaja 2009. godine i imenovanja Agencije za privatizaciju za upravnika, u „Udarniku” je ostalo sedmoro zaposlenih na minimalcu. Posustala fabrika nikada se nije povratila. Ne treba zaboraviti da je, malo pre proglašenja stečaja, u industrijsku zonu „Bagljaš” došla i italijanska kompanija „Pompea” (2008. godine) koja je izgradila veliku fabriku za proizvodnju čarapa. Mnoge radnice otišle su tamo da rade, nezadovoljne platama u „Udarniku”.

Prema pisanjima medija, „čarapara” u stečaju je dobila novog vlasnika 2018. godine kada ju je kupila melenačka firma „Agrorit”. Početna cena, prema pisanju „Zrenjanina”, iznosila je 50.018.035 dinara, a „Agrorit” je fabriku stekao za nešto više od 76 miliona dinara.
Prodate su nepokretnosti i pokretna imovina stečajnog dužnika, svrstane u jednu imovinsku celinu. Nedugo nakon toga Fabrika čarapa je izbrisana iz registra privrednih društava.

S. Vorkapić

VRHUNSKI PROIZVODI
Najtraženiji „Udarnikovi” artikli koji su više puta redizajnirani bili su u segmentu ženskih čarapa: „Beverli”, „Larisa 15”, „Saša ekstra”, „Mia”, „Romi” i drugi. Kod muških to su bili: „Erik” i „Kruna”.

MILIONSKA PROIZVODNjA
Kako je pisao list „Zrenjanin” 2004. godine, „Udarnik” je prethodne poslovne godine i pored svih teškoća koje su već imali u poslovanju, proizveo 8,5 miliona pari čarapa. Od toga šest miliona za izvoz i dva i po miliona za domaće tržište. Tokom 2003. je ostvaren prihod od 190 miliona dinara, dok je gubitak iz aktivnog poslovanja bio 12 miliona dinara.