ANA MILISAVLJEVIĆ O STUDIJAMA DIRIGOVANJA, LJUBAVI PREMA MUZICI, NASTAVKU ŠKOLOVANJA

Sebe vidim na velikoj svetskoj sceni

Definicija da ne moraš biti veliki da bi počeo, ali da moraš početi na vreme da bi bio veliki prati svakog čoveka, ali se, pre svega, odnosi na umetnike. Svoj poziv devetnaestogodišnja Ana Milisavljević otkrila je veoma rano. Kako kaže, to se desilo kada je imala svega tri godine, i kada je ispred televizora, dirigovala uz muziku omiljenih crtanih filmova. Godinu dana kasnije, 2007. počela je da se obrazuje pošavši u pripremne razrede Muzičke škole „Josif Marinković”. Nakon toga postala je i đak. Završila je dva odseka: klavir u klasi profesorke Melite Mironović i solo pevanje pod mentorstvom Ane Aleksić Šajrer.

SA 17 GODINA NA FAKULTET
Ana Milisavljević je srednju školu (smer muzički izvođač) takođe nastavila u klasi Melite Mironović. Pohađala je program za nadarene učenike i završila ga kao đak generacije nakon tri godine, jer joj je, na osnovu uspeha u učenju i učešću na takmičenjima, odobreno ubrzano napredovanje.
Dirigovanje je počela da usavršava na časovima profesorice Zorice Kozlovački. Potom je položila prijemni ispit na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, te u junu 2021. sa 17 godina postala je studentkinja u klasi Bojana Suđića, proslavljenog maestra. Svoje školovanje od marta ove godine Ana nastavlja na Univerzitetu umetnosti u Gracu na Odseku za orkestarsko dirigovanje, u klasi maestra Marka Piolea. U pitanju je jedan od najprestižnijih svetskih konzervatorijuma.
– U narednom periodu sledi upoznavanje sa Gracom, akademijom i profesorima. Angažmane u Austriji imam već u junu ove godine, kada mi je i zakazan ispit iz glavnog predmeta. Rad na ovom konzervatorijumu podrazumeva i učešće u brojnim projektima u Austriji i u inostranstvu. Često pominjem kako sebe vidim na velikoj sceni, u nekoj filharmoniji ili operskoj kući na svetskom nivou, radeći ono što najviše volim. Odlazak u Grac je prvi korak ka ostvarenju tog sna, zato što Austrija pruža vrhunske uslove za bavljanje dirigentskim pozivom – započinje priču Ana Milisavljević.

Prošle jeseni ova mlada i talentovana sugrađanka održala je zapažen koncert u prepunoj Reformatorskoj crkvi. Podržali su je članovi Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski”, „Zrenjaninskog kamernog hora” i nekadašnji „Josifovci”. To je bio, kako ističe, jedan od njenih najdražih nastupa i ujedno dirigentski debi.
– Najviše mi je značilo što su uz mene bili zrenjaninski pevači, koji su se odazvali pozivu, brojni sugrađani i porodica. Posebnu notu daje činjenica da je koncert bio održan u mom rodnom gradu. Sve to je doprinelo da se osećam opušteno i sigurno i u potpunosti mi je odagnalo tremu – kaže naša sagovornica.

DIRIGOVANJE TEŽE NEGO ŠTO IZGLEDA
Šira javnost ne razume zadatak dirigenta jer se prepuste muzičkom ugođaju slušajući pevače. Koliko je ovaj posao odgovoran, objašnjava mlada umetnica.
– Dirigovanje je mnogo teže nego što izgleda! Često dobijam komentare poput: ,,Šta tu ima da se uči, to je samo mahanje rukama!” Pretpostavljam da, zaista, laičkom oku tako i deluje, što nije ni blizu istine. Dirigovanje spaja tehniku, ,,matematičko” razmišljanje, preduzetnički stav, rad sa ljudima i naravno muzičko izražavanje. Poznavanje teorije i istorije muzike, mehanike instrumenata presudne su stavke u ovom zanatu. Zahteva se velika priprema pre stupanja na scenu – navodi Ana Milisavljević.

Dodaje da joj je velika čast bila da bude u klasi maestra Bojana Suđića, koji je i šef Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije i umetnički direktor produkcije.
– Uz njegovo mentorstvo napravila sam značajne dirigentske korake tokom tri semestra na FMU. Znanje koje sam stekla od njega je dragoceno. Za moje uspehe zaslužni su i mnogi drugi pedagozi sa Fakulteta – kaže mlada umetnica.

Miroslava Malbaški
Foto: Ljiljana Stojaković Horski festival „Slobodan Bursać”, portal volimzrenjainin.com i Jelena Milisavljević

  • BROJNE NAGRADE
    Tokom pohađanja škole Ana Milisavljević je osvojila 19 prvih nagrada na takmičenjima učenika, od čega 11 republičkih. Dva puta je ponela titulu laureata. Dobitnica je priznanja na konkursu „Talenti” 2020. godine koje svake godine najuspešnijim učenicima dodeljuje Vlada Vojvodine.