KAKO SU OVDAŠNJI PRIVREDNICI LANE POSLOVALI I KO JE IMAO NAJVEĆI PRIHOD U 2021.

Na tronu „Dijamant” i „Gomeks”

Nedavno su na portalu „Biznis.rs” objavljeni podaci koji se odnose na aktivnosti preduzeća u 2021. godini, a među njima su i ona koja posluju u Srednjobanatskom okrugu. U prošlom broju „Zrenjanina” pisali smo o kompanijama koje su ostvarile najveću dobit, a sada navodimo one sa najvišim prihodima. U tom segmentu u posmatranom periodu najuspešniji je „Dijamant” (24.146.049.000 dinara), sledi „Gomeks” (17.326.812.000). Treći na tabeli je južnokorejski „Eseks” (Essex Furukawa) sa 10.060.913.000 dinara. Taj privredni subjekt je proizvodni pogon u Zrenjaninu otvorio 2018. godine.

AMBICIOZNI PLANOVI „BB TREJDA”
Sa prihodom od 9.969,190.000 dinara u 2021. godini, na četvrtoj poziciji nalazi se „BB trejd” (BB trade) u čijem sastavu su „Persu marketi”. Prema rečima direktora Darka Bjeloglava, kao bitni parametri poslovanja izdvajaju se rast prihoda i razlika u cenama i neto dobit. Poredeći 2021. i 2022. napomenuo je da su profiti porasli za oko 20 odsto. Oni su, kako je rekao, generisani delom inflacijom i povećanjem broja kupaca, a drugim delom razvojem maloprodajne mreže. Novi objekti, dodao je Bjeloglav, otvarani su u gradovima. Tako je pre dve godine Beograd dobio pet novih prodavnica. Proširenje mreže trgovina i pokretenje veleprodaje ujedno predstavljaju i razvojni plan za ovu i naredne godine.
– Dobit u prethodnoj godini je veća, pre svega, jer smo uz istu maržu poveli računa o troškovima, a neke smo redukovali zbog inflacije. Ona je uticala na skok cena električne energije, goriva i ostalih inputa na strani troškova. Sve zajedno to se odrazilo i na trgovinu kao granu privrede. Izdatke smo povećali i u delu koji se odnosi na zarade zaposlenih. Od aprila prošle godine plate su više za deset odsto, a od februara ove godine za dodatnih petnaest procenata – objasnio je Bjeloglav.
„BB trejd” u 2023. godini ima vrlo ambiciozne planove. Prvi čovek kompanije ističe da nameravaju da otvore 20 novih objekata. Deset će dobiti glavni grad Srbije, dok će ostali biti u manjim ili većim mestima u Vojvodini.
– U planu nam je i da povećamo prihode, verujem da ćemo to i ostvariti. Poseban deo je kapitalna investicija od blizu dva miliona evra. Odnosi se na centralni magacin iz kojeg planiramo da snabdevamo sve naše markete – poručio je Darko Bjeloglav.

 

MANJE PIVA, VIŠE ŽESTINE
Desetu poziciju „Biznis.rs” liste zauzeo je „Valor” koji se bavi prometom i distribucijom alkoholnih i bezalkoholnih pića. Kako je izjavio direktor Steva Kočalka, 2022. godina je bila uspešna. Sačuvani su infrastruktura i ljudi, čak i u vreme pandemije niko nije ostao bez posla. Navodi da je preduzeće koristilo pomoć države. To je, prema njegovim rečima, značajno doprinelo da se prebrodi kriza, posebno u prvoj godine borbe sa korona virusom.
– Ukidanje mera, koje su umnogome uticale na poslovanja svih firmi, dočekali smo na najbolji način. Sektor ugostiteljstva obuhvata trećinu našeg posla i on je najviše bio pogođen. Kada govorimo o tržištu mogu da kažem da se u poslednjih nekoliko godina smanjila potrošnja piva, ali je zato porasla potražnja žestokih alkoholnih pića. Posebno su tražena ona skuplja – kazao je Kočalka.

BORBA SA IZAZOVIMA
Zadruga „Mrkšićevi salaši” je na navedenoj tabeli, koja se odnosi na 2021. godinu, zauzela 12. mesto. U ovim teškim i nepredvidivim okolnostima i globalnim izazovima, ovaj kolektiv je održao kontinuitet u poslovanju i 2022. imao dobit od 65 miliona dinara.
Prema rečima vlasnika Vojislava Mrkšića,Zadruga se bavi različitim delatnostima, što ima prednosti. Ogledaju se u raspodeli rizika sa kojima se susreću. S druge strane, dodaje naš sagovornik, pogađaju ih i sva dešavanja na tržištu. To su skok cena sirovina, ograničene proizvodne i maloprodajne cene određenih kategorija mesa i hleba.
– Zabrana izvoza merkantile u periodu kad su cene bile znatno više, zaista nam nije išla u prilog. Sve to je predstavljalo izazov da poslovanje održimo na istom ili višem nivou. Uprkos svemu, povećanjem produktivnosti i kontrolom troškova nastojimo da prebrodimo nedaće sa kojima se susrećemo, kao i da zaposlenima, kojih je trenutno 321, pružimo sigurnost. Trudimo se da očuvamo kvalitet proizvoda i da asortiman dopunimo novim. Širimo maloprodajnu mrežu, zapošljavamo nova lica i težimo novim uspesima – kazao je Vojislav Mrkšić.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović