Rulet

Piše: Ljiljana Bailović

Učestvujete li u ovim izvlačenjima „Uzmi račun i pobedi”? Gde Ana Brnabić i Siniša Mali (Vlada Srbije) dele stanove i automobile ljudima kojima se posreći da baš njihova koverta bude izvučena „iz bubnja”? Tj. bar nekima od tih ljudi. Pošto svake godine bude i takvih srećnika čiju kovertu izvuku, i pročitaju mu ime, ali ga onda diskvalifikuju. Na primer, zato što je dobitnik maloletan. To je neki deda sakupljao račune za svoje unuče – čije ime je i napisao na koverti.
Ali – ne može, nije po pravilima, dobitnik, kažu, mora da bude punoletan… Možete li da zamislite infarktno stanje toga dede čije su unuče nasumice odabrali u onom velikom moru prispelih koverata, a onda – puj pike, ne važi? Bog zna da li će preživeti ovakvu „igru na sreću”.
U mojoj porodici se do danas prepričava sličan slučaj, iako se zbio pre više od pola veka. Ujka-Steva je kupio tiket i popunio ga, ali mu majka Novka nije dala da ga uplati. Gde, bre, da joj dete krene stranputicom kockanja?! Ali se dogodilo da je baš Stevina kombinacija bila dobitna – mada uzalud, jer tiket nije uplaćen! Priča o tom Novkinom „životnom autogolu” sve ove godine ne silazi sa repertoara svih porodičnih okupljanja, iako su glavni akteri odavno pokojni, a ovi mlađi iz familije možda i nisu sigurni baš da li je zaista reč o istinitom događaju, ili tek o porodičnoj legendi.
Nego – Novka je znala zašto nije dala novac Stevi da uplati tiket: nije htela da joj sin navikne na kocku i dobitak bez rada. A šta je poenta i naravoučenije ove igre Siniše Malog? Uzmite račun u radnji? Zar je za to potreban ceo ovaj rijaliti rulet? Takoreći – ingeniozno. I – što je još važnije – na čiji je to račun? Nema besplatnog ručka. A stana?