RUSIJA I KOSOVO U ZRENjANINU

Koncert „Sibirskih vitezova” i „Kosovskih božura” sa Ivanom Žigon

Tamo daleko, odzvanjalo je velikom salom Kulturnog centra Zrenjanina u večeri 26. aprila, kada su zajedno pevali izvođači i publika….Kozački ansambl Narodnog pozorišta iz Irkutska „Sibirski vitezovi”, predstavio se te večeri po treći put u Zrenjaninu. Sa „Kosovskim božurima” i glumicom Ivanom Žigon gosti iz Rusije izveli su niz ruskih i srpskih pesama, a posebno nadahnuto one sa Kosova i Metohije.
Koncert je završen zajedničkim pozdravom: „Iduće godine na Kosovu i Metohiji – Kosovo i Metohija je Srbija”. Koncert su oplemenili svojim glasovima naši sugrađani, koji pevaju u Horu Opere Srpskog narodnog pozorišta, Milica i Davor Dosković, sa horistima.
Ivana Žigon je, zajedno sa sibirskim glasovima, najavila i novi disk koji priprema sa „Kosovskim božurima” – „Ostajem sa tobom, Rusijo”. Ona je primila priznanje Narodnog pozorišta iz Irkutska za dugogodišnju saradnju i negovanje prijateljstva Rusije i Srbije.
Pre koncerta je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac priredio prijem u Plavom salonu Gradske kuće za Ivanu Žigon, članove „Sibirskih vitezova” i „Kosovskih božura”. Prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević. Mihail Kornjev, rukovodilac „Sibirskih vitezova” rekao je da se raduje koncertu u Zrenjaninu, jer se uverio da publika voli kozačke i ruske pesme, a potrudili su se da pripreme i srpske.
Ivana Žigon podseća da je njen otac, Stevan Žigon, režirao šest predstava u Zrenjaninu i preneo joj je ljubav prema ovom gradu, kao i da su posetili 25 srpskih sela na Kosovu i Metohiji i podržali srpski narod koji tamo živi.
– Imam potrebu da se zahvalim Zrenjaninu, jer je teško vreme nastalo i zato što smo na raskrsnici još težih vremena u kojima čovek mora da zna šta mu je osnov i šta mu je temelj. Nije svejedno šta se peva u tom vremenu – rekla je Ivana Žigon. – Vrlo je lako pevati ono što je nametnuto, a treba se boriti za opstanak kulture i naroda i zahvaljujem se gradu, jer je imao takav odnos prema nama i neraskidivim vezama srpskog i ruskog naroda.
Saša Santovac je izrazio zadovoljstvo što će zrenjaninska publika imati priliku da poseti koncert ruskih i srpskih umetnika.
– Činjenica da su „Sibirski vitezovi” treći put u Zrenjaninu pokazuje da naš grad vide kao mesto gde su lepo prihvaćeni i rado viđeni – rekao je Santovac. Uvek kada dođu, publika uživa u ruskim i srpskim pesmama.

B. Jajić