Sačuvajmo građanski duh!

Piše: Dalibor Bubnjević

Zrenjanin ima sve atribute grada! Uveren sam da to nije posledica administrativne odluke, već stanja svesti njegovih žitelja. Bili smo grad i pre nego što je to zakonom utvrđeno. Od nas samih zavisi da li ćemo sačuvati sistem vrednosti koji krasi ovu sredinu. Ipak, preti nam opasnost da zađemo u tup ugao, tj. da se zaglibimo u brlogu malograđanštine.
Ko god je bio prošlog petka u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ sigurno je iz sale izašao ozarenog lica! Uvidom u laureate akcija lista „Zrenjanin“ (o)lako se može zaključiti da živimo u regiji koja ima izuzetan potencijal. Sportska tradicija je neupitna! Međutim, brojni mladi takmičari i treneri ulivaju dodatnu nadu. Dostojni su sledbenici vrsnih atleta koje su prethodnih decenija osvajale olimpijske, svetske i evropske medalje.
Ličnosti godine, takođe, predstavljaju plejadu sugrađana za primer! Nije ni čudno što su čitaoci za njih glasali u tolikom broju. Imali smo priliku da vidimo na jednom mestu pojedince sa različitim pogledom na svet. Veliki broj kupona sa zaokruženim njihovim imenima bio je jedini kriterijum sabornosti. Usledio je javni dijalog na delu, bogatstvo različitosti! To je svojstvo građanskog društva koje je stvarano u Bečkereku – Petrovgradu – Zrenjaninu. Ne budimo lenji, od nas se ne očekuje mnogo, samo da sačuvamo taj duh koji se pronosi kroz vekove…