SAOPŠENJE FK RADNIČKI ZRENJANIN: O uvredama i pretnjama u Sakulama

Povodom incidenta na utakmici 20.kola Srpske lige Vojvodina Borac – Radnički Zrenjanin, odigrane 24. marta u Sakulama, Izvršni odbor zrenjaninskog kluba izdao je 25. marta izdao saopštenje.

U dosadašnjem toku prvenstva prepoznatljivi smo po fer i korektnom ponašanju, jedan smo od najmlađih timova lige i cilj nam je da promovišemo sport i grad Zrenjanin. Utakmicu u Sakulama počeli smo sa 5 bonus igrača, a Dušan Baćan i Nikola Kosović su debitovali za prvi tim sa nepunih 18 godina. Očekivali smo korektnog domaćina, kao i da ćemo u dobroj atmosferi odigrati dugo iščekivani banatski derbi za koji je vladalo veliko interesovanje. Umesto toga doživeli smo uvrede i poniženje, kakve ni najiskusniji od nas nisu doživeli u igračkim i funkcionerskim karijerama.

Od početka utakmice glavni finansijer domaćeg kluba i njegov sin krenuli su sa uvredama, psovkama i pretnjama upućenim našim igračima. Prednjačile su uvrede Milošu Savanoviću, bivšem igraču Borca (iz pristojnosti ih nećemo navoditi), a upućene su njemu i njegovom ocu koji je bio u gledalištu, što je kulminiralo proterivanjem“ roditelja sa tribina.

Nakon prvog poluvremena i našeg vođstva od 1:0, iznerviran i besan finansijer domaćih i njegov sin su preskočili ogradu i ušli na teren, što je videlo 450 gledalaca na stadionu. Na terenu je meta bio Miloš Savanović, nastavljene su uvrede i pretnje. Na to naš igrač nije odgovorio, ali je finansijer vikao svojim igračima, citiramo: Ko Savanoviću slomi nogu, ima od mene 100 eura!“, što su takođe čuli svi na stadionu, a zabeležila je i kamera. Nakon toga je naš trener Velibor Mladenović stao je u zaštitu svog igrača i na kulturan način pokušao da urazumi domaće i smiri napetu situaciju, koja je vladala i u restriktivnom prostoru, gde je bilo mnogo ljudi koji se nisu nalazili u zapisniku utakmice. Jedan od njih je nasilno odgurnuo trenera Mladenovića koji je pao na zemlju. Taj incident je zabeležio i delegat u zapisniku utakmice.

Sve navedene situacije načinile su utakmicu potpuno nemogućom za igranje, sve je to dekocentrisalo i demoralisalo naše igrače, a kulminacija je bio izlazak uplakanog Miloša Savanovića iz igre u 58. minutu.

Ovim saopštenjem želimo da skrenemo pažnju na nefudbalska dešavanja, uvrede i torturu koju smo doživeli od domaćina, a koja je kasnije dovela do krajnjeg rezultata utakmice. Zahtevaćemo od nadležnih organa Fudbalskog saveza Vojvodine da, u skladu sa ovalašćenjima i Disciplinkim pravilnikom, kazne vinovnike ovog događaja, kako se nikom više ovakve ružne scene ne bi dogodile na fudbalskim terenima u Srbiji.