SARADNJA TEMIŠVARA I ZRENJANINA U EVROPSKOM PROJEKTU: Zgrada u kojoj se neće rasipati energija

Ovih dana počela je izgradnja prve pametne zgrade u Banatu, u ulici Kornela Radulovića, u okviru prekogranične saradnje Srbije i Rumunije. Reč je projektu Interreg IPA programu Evropske unije pod nazivom „Pametna i održiva potrošnja energije – SASEC“. Partneri Grada Zrenjanina u ovom projektu jesu Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj (RCR) „Banat“, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije (ROSENC).

Ukupna vrednost predviđenih radova iznosi 41.248.000 dinara, navodi u sopštenju RCR „Banat“. U izgradnji pametne zgrade koristiće se materijali i sistemi koji će doprineti što manjoj potrošnji energije. Objekat će tako predstavljati model najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje rasipanja energije i na korišćenje obnovljivih izvora.

Posebno će se voditi računa o kvalitetno projektovanim i ugrađenim materijalima, kao i o termoizolacionim svojstvima objekta, što je osnova racionalnog korišćenja sistema hlađenja i grejanja. Na uštede kod ovakvih objekata utiče i integracija svih sistema – rasvete, elektropotrošača, termodinamike, kontrole pristupa, prisustva u prostorijama i bezbednosnih sistema. Integracija se postiže tzv. BMS-om (Building Menagment System). Instalirani sistemi i aplikacije pružaće uvid u realan prikaz energetskih performansi objekta – ističu učesnici projekta.

Kako navode, neophodno da je donosioci odluka na nacionalnom i lokalnom nivou shvate važnost energetske efikasnosti, budući da su oni potrošači i proizvođači energije, regulatori tržišta toplotne energije, planeri urbanog prostora i investitori. Uz korišćenje sredstava iz evropskih fondova za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava, trebalo bi da se angažuju stručnjaci i podigne svest o potrebi korišćenja obnovljivih izvora energije.

Projekat „Pametna i održiva potrošnja energije“, kako se ističe, ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja o značaju energetske efikasnosti. Osim izgradnje prve pametne zgrade u Banatu, planira se i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost – Banat u Zrenjaninu. Takođe su izrađeni Master plan održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, kao i baza podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata.

Projekat traje do marta 2021. godine, a njegova ukupna vrednost je 852.001 evro.

M.M.