SASTANAK ZRENjANINACA I „VODA VOJVODINE” O NAKNADAMA ZA ODVODNJAVANJE

Nejasna dugovanja i razlozi za naplaćivanje usluge

Prošle nedelje ispred zgrade JVP „Vode Vojvodine” u Zrenjaninu okupio se veliki broj sugrađana koji su se odazvali pozivu nadležnih kako bi rešili nedoumice koje su izazvala Rešenja o naknadama za odvodnjavanje.
Zbog epidemijske situacije red su morali da čekaju napolju. Nervozni i ljuti zbog pristiglih računa i nejasnih dugovanja nestrpljivo su stajali upoređujući dokumenta.

NOVAC TREBA DA SE OBEZBEDI IZ BUDŽETA
Sugrađanin kojeg smo sreli nakon sastanka sa nadležnima objašnjava da mu je rečeno da će njegov račun biti storniran, jer u ulici u kojoj živi postoji kišna kanalizacija. Ipak, mišljenja je da javna preduzeća kao korisnici budžeta iz njega treba i da se finansiraju.
– Ovakvo otimanje, gde svako traži za sebe nije u redu. Budžet treba da obezbedi pare za sve njihove potrebe, a ne mi pojedinačno – smatra on.
Da građani ne treba da plaćaju za ovu uslugu složila se i Olgica Barnić iz Melenaca koja smatra da je naplaćivanje naknade nezakonito.
– Ovo je bezobrazluk, gužva je velika, čekamo više od pola sata na suncu. Ispred kuće imamo iskopan dubok kanal, niko nikada nije došao da ga očisti. Muž kosi travu, ja ga održavam. Kakvo odvodnjavanje plaćamo kad je ovakva suša?– pita se Barnić.
Veliki problem Klečanima u pojedinim ulicama prave obilne padavine. Kako kaže meštanin sa kojim smo razgovarali, više puta su zvali nadležne da dođu i očiste kanal, ali se niko nije odazvao.
– Mnogo toga bi rekli, ali ne znamo šta nas čeka unutra. Mi ni ispred kuće ni iza nemamo kanal, zašto da plaćamo kad plivamo čim padne veća kiša? Ne možemo da izađemo u bašte, a septičke jame nam se pune – objašnjava Klečanin.

GRAĐANI ZBUNJENI
Prema rečima sagovornika iz Kleka, stigao mu je i dug za zemljište koje je pre više godina prodao. Smatra da je nedopustivo što ustanove nisu usaglašene.
U prvom terminu javilo se oko 70 sugrađana. Najviše nedoumica, kažu iz „Voda Vojvodine”, bilo je u vezi sa starim dugom, preuzetim na kraju 2016. godine od Poreske uprave. Zatim oko zaduženja i obaveza plaćanja akontacije po rešenju iz prethodne godine, kao i posedovanje atmosferske kanalizacije.
– Naknada za odvodnjavanje ne plaća se u slučaju kada je odvođenje voda uređeno sistemom atmosferske kanalizacije, kao i za građevinsko zemljište pod poslovnim i stambenim objektima, ako se plaća naknada za odvodnjavanje za njih. Do utvrđivanja naknade za tekuću godinu, plaća se akontacija u visini tromesečne obaveze – poručuju iz Službe za odnose sa javnošću „Voda Vojvodine”.
Obveznicima su, kažu nadležni, na licu mesta prezentovane finansijske kartice preuzete od Poreske uprave, na kojima su proknjižena sva zaduženja i sve uplate, sa obračunatom zakonskom kamatom za neplaćene obaveze.
Dodaju da se naknada za odvodnjavanje utvrđuje rešenjem na godišnjem nivou i da se plaća u jednakim tromesečnim ratama. Ukoliko obveznik naknadu ne plati u propisanom roku, obračunava mu se kamata u skladu sa Zakonom.
Prema rečima nadležnih, visina naknade za odvodnjavanje utvrđuje se prema melioracionom području, klasi i kulturi zemljišta. U zavisnosti od vrste zemljišta obračunava se prema hektaru ili kvadratnom metru.
Novi termin za rad sa obaveznicima preduzeće „Voda Vojvodine” zakazalo je za 15. jula od 8 do 14 časova u Ulici Slobodana Bursaća 1a

J. Šormaz