SEĆANJE NA STRAHOTE HLADNE JANUARSKE ZIME PRE 80 GODINA

Zločin koji je pojačao otpor okupatoru

Osam decenija prošlo je od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao „krvavi januar”. Tada su fašisti, 9. januara 1942. godine, počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije. Pogubili su trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine.

ŠPILEROVA AKCIJA
Obeležavajući ovaj datum kao i svake godine, ispred spomenika na Žitnom trgu okupili su se potomci stradalih sugrađana, predstavnici Grada, Srednjobanatskog upravnog okruga, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR Zrenjanin) i Gradskog odbora Srpske napredne stranke.
Istoričar Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, podsetio je prisutne na zbivanja tokom prve ratne zime i na Božić 1942. godine.
– Akcija Špilera, šefa nemačke policije u Banatu, usledila je nakon ubistva tri policajca u okolini Dragutinova, današnjeg Novog Miloševa, 25. avgusta 1941. godine. Sprovodeći naređenje da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika ili policajca mora likvidirati sto građana, 3. januara, streljano je devet ljudi u Kikindi, a potom 30 u našem gradu, 30 u Dragutinovu, još 30 u Kikindi, zatim isto toliko u Banatskom Aranđelovu i Mokrinu – naveo je Radaković.
Podsetio je da su u našem gradu, pod snegom, 9. januara, usmrćeni sugrađani u dvorištu zgrade suda. Među njima su bile i istaknute ličnosti poput dr Laze Mijatova i jedna žena Olga Ubavić.
– Potom su ih, na troje zaprežnih kola, po deset na svakim, dopremili do ovog trga i obesili na 24 sata, da bi se zastrašilo stanovništvo. Međutim, to je samo pojačalo otpor među rodoljubima i još više ih ohrabrilo u borbi za slobodu – kazao je Radaković.
L. Z.
Foto: Grad Zrenjanin

Opširnije u štampanom izdanju

????????????????????????????