ŠEF POLjOČUVARSKE SLUŽBE GRADA ZRENjANINA BRANISLAV LAZIĆ O VATRI NA USEVIMA I UZURPIRANOM ZEMLJIŠTU

Ratari da ne pale strnjiku, požar se lako širi

Poljočuvari ovih oktobarskih dana imaju pune ruke posla. Kako je nedavno za Radio-televiziju „Santos” objasnio Branislav Lazić, šef poljočuvara Grada Zrenjanina, veliki problem prave neodgovorni pojedinci koji pale strnjiku, ali gledajući ceo Banat, na teritoriji našeg grada najmanje ima požara na njivama.
– U Botošu su nepoznata lica izazvala požar na dve parcele. Šteta je velika – izgorelo je 10 hektara kukuruza. Na poziv vlasnika parcele izašli smo na teren i pozvali policiju. Takođe, problem su i kamioni koji ovih dana prevoze repu. Oni stoje u kolonama bez odvajanja, pored njih prolaze traktori i sve to sa lošim vremenom može da bude veoma opasno. Zato apelujem na vozače da budu oprezni kako ne bi došlo do udesa – upozorio je šef poljočuvara Branislav Lazić.


On je takođe za RTV „Santos” izjavio da su ekipe Poljočuvarske službe bile 20 dana na terenu po 24 časa čuvajući državno zemljište.
– Poslednjih godina broj uzurpiranih njiva se smanjuje. Imali smo situaciju da je pre nekoliko godina bilo zasađeno oko 500 hektara nelegalno. Taj broj je počeo da opada prvo na 400, pa na 300, da bi ove godine uzurpiranog zemljišta bilo svega na 50 hektara. Za rad smo dobili pohvalu od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića – rekao je Branislav Lazić.
On je takođe najavio da će poljočuvari, koji u nekim naseljenim mestima nisu adekvatno obavljali svoj posao, biti smenjeni.
Ž. M.