SEDAM GODINA BORBE LUKIĆEVLjANA ZA ZDRAVO SELO: PRITUŽBE na rad „VINEKSA” STIGLE DO REPUBLIKE

Naša deca imaju pravo na čist vazduh, vodu, hranu…

Neprijatni mirisi su sve češći, a nezadovoljstvo i ogorčenost građana sve veća. Niko od nadležnih iz Mesne zajednice ne reaguje, iako je peticiju potpisalo 750 stanovnika – više od polovine punoletnih kako bi se problem rešio. Registrovan je povećan broj bolesti u poslednjem periodu kao što su astma, otežano disanje, kardiovaskularne tegobe, posebno kod dece i starijih.
Na to ukazuju meštani Lukićeva, koje predvode ekološki aktivisti dr Tomislav Stevanović, Milan Ružičić, Dušan Vukotić i Zoran Milanović, uz tvrdnju da je sve počelo kada je 2012. godine u ovom mestu otvorena firma „Vineks etil”, koja na obodu sela od kukuruza pravi etil alkohol i guši ih oštrim, neprijatnim mirisom. O tome su govorili na nedavnoj tribini koju je u Klubu „Dositej” organizovao Zrenjaninski socijalni forum.

POSLEDICE SE VEĆ OSEĆAJU
Kako su saopštili aktivisti, kasni obećani završetak izgranje bioenergane (za preradu stajnjaka sa farme krava i ostataka u destileriji alkohola), ne prazni se laguna – bazen za odlaganje otpadnih voda i materija, analiza vazduha nije rađena od 2015. godine… Ni najava Duška Radišića, pomoćnika gradonačelnika, da će za dvadesetak dana biti urađena nova studija uticaja na životnu sredinu, da će se naći rešenje za lagunu i da će nusprodukt bioenergane biti pelet, nisu umirili Lukićevljane koji su u velikom broju došli na tribinu.
Kako su rekli stanovnici ovog mesta, vazduh je zagađen nekontrolisanim ispuštanjem smrada i gasova, što je posledica proizvodnje alkohola, a zagađeno je i zemljište nekontrolisanim istakanjem otpadnih voda, neposredno pored lagune, na okolne njive.
– Izručena voda odlazi duboko u zemlju i postoji mogućnost zagađenja podzemnih voda. Samim tim se otvara i problem snabdevanja domaćinstava vodom iz bunara koji se nalazi u blizini lagune – rekao je Milan Ružičić.
– Preradom semenskog kukuruza kao sirovine za dobijanje alkohola životna sredina se dodatno zagađuje. Fabrika „Vineks”, protivno studiji uticaja na životnu sredinu, svakodnevno prosipa 150 kubika otpadnih voda bez ikakve kontrole – dodao je Ružičić.

PRITUŽBE I NA RAČUN INSPEKCIJA
– Obraćali smo se republičkoj, pokrajinskoj i gradskoj inspekciji, a odgovori su obeshrabrujući. Republička inspekcija zaključuje da je gradska inspekcija ispravno postupila kada je rekla da nisu nadležni za kontrolu lagune. Pokrajinska inspekcija nam je dostavila izveštaj o zemljištu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, u kojem toksične otpadne vode nazivaju džibrom! Takođe se navodi da se može izlivati 150 kubika toksičnog materijala na jedan hektar, a ne piše u u kojem roku i koliko često. Ta otpadna voda mogla bi da zatruje čitavo područje Zrenjanina – upozorio je Dušan Vukotić.
Kako je rekao, u studiji o proceni uticaja na zaštitu životne sredine jasno piše da laguna mora da bude napravljena od nepropusnog armiranog betona, međutim, istakao je da ih je republička inspekcija obavestila da postoji i druga verzija ovog dokumenta u kojoj se to više ne traži.
Vukotić je takođe obavestio da su aktivisti Lukićeva podneli krivičnu prijavu protiv gradske inspektorke za zaštitu životne sredine zbog toga što, kako je rekao, iz ove institucije nisu dobijali odgovore na svoje žalbe.
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je potom kazao, pozvavši se na informacije koje je dobio od gradske inspektorke za zaštitu životne sredine, da je pogon „Vineksa” obišao predstavnik Ministarstva za zaštitu životne sredine koji je utvrdio da u radu inspekcije lokalne samouprave nema propusta. – Uprkos tome, ne kažem da ne smrdi i da nema problema zbog pogona „Vineksa”, ljudi su ljuti s pravom i moramo tražiti kvalitetno rešenje – poručio je Radišić.
Povodom gradnje bioenergane u krugu „Vineksa”, za koju je prošlog septembra najavljeno da će biti završena za godinu dana, Radišić je preneo navode ove kompanije da radovi kasne, kao i da će biti gotovi do kraja novembra. Kako je ranije izjavio vlasnik „Vineksa” Goran Ilić, otpad sa farme i iz destilerije ići će u bioenerganu, a odatle će se dobijati toplotna energija.

  • ODGOVORNOST GRADSKE UPRAVE, A NE INSPEKTORKE
    Bivši gradski inspektor za zaštitu životne sredine Petar Ilić izjavio je na skupu u Klubu „Dositej” da su lokalni političari uticali na to da se vlasniku „Vineksa” dodeli upotrebna dozvola i da to nije smelo da se desi. – Posetivši „Vineks” kao inspektor 2015. nisam mogao da verujem da su dobili upotrebnu dozvolu za rad. Za to nije kriva inspektorka za zaštitu životne sredine, već tadašnje Odeljenje, a danas Odsek za zaštitu životne sredine. Oni postavljaju uslove za izradu procene uticaja na životnu sredinu, na osnovu koje onda komisija Gradske uprave donosi rešenje da li postrojenje ispunjava uslove. Jedan primerak tog rešenje od komisije dobija inspektor, koji na osnovu toga kontroliše kako je operater postupio – kazao je Ilić. Takođe je istakao da je, obišavši lagunu, ostao šokiran količinom otpadne vode koja nastane u postrojenju. – „Vineks” bi mogao poslovati uz ugradnju uređaja za prečišćavanje voda, da ovde postoji reka, a ne da se otpad ispušta u zemljište – zaključio je on.

 

  • RADIŠIĆ: NEMAMO „DIL” SA POSLODAVCIMA
    Dr Tomislav Stevanović je podsetio da je pre godinu dana pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić rekao da situaciju oko fabrike „Vineks” ne treba politizovati.
    – Međutim, posle godinu dana koju smo proveli boreći se i radeći posao institucija – inspekcije, Gradske uprave itd, shvatili smo da ovo jeste politički problem – izjavio je dr Stevanović. Saopštio je i pretpostavku da je Gradska uprava napravila „dil” sa vlasnikom „Vineksa” jer je gradnja ovog pogona odobrena čoveku koga su, kako je naveo, državni organi pravno teretili. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić to je demantovao. – Pogodila me je ova konstatacija. Nije u pitanju „dil” mene, gradonačelnika ili nekog drugog sa vlasnikom „Vineksa”, niti bilo kojim poslodavcem.

M. Bečejac i M. Maričić