ŠEST I PO DECENIJA „ZRENjANINA” – NAJTIRAŽNIJEG LOKALNOG NEDELjNIKA

Jubilej naših novina i vernih čitalaca
Pokrećući danas, posle duže pauze, novine u Zrenjaninu, treba da se učini mali osvrt na našu kulturnu prošlost. Ona nije mala. Navršilo se punih sto godina otkako su se u Bečkereku pojavile prve novine (1851, na nemačkom jeziku)… Ako „Zrenjanin” stvarno postane glasilo naših građana, biće pravilno rešen još jedan značajan politički i kulturno-vaspitni zadatak – ovako je, uz prvi broj lokalnog glasila, napisao na naslovnici njegov uvodničar. Novine je izdavao gradski odbor Narodnog fronta Zrenjanin, glavni i odgovorni urednik bio je Todor Malbaški.
Kao jedna od najstarijih lokalnih novina u zemlji, list „Zrenjanin” obeležava jubilej, 65 godina od izlaska prvog broja 1. novembra 1952. godine. Prvobitno je izlazio svake druge subote u mesecu, da bi tek kasnije postao nedeljnik.
– Najpre je „Zrenjanin” služio kao glasilo Narodnog fronta i Socijalističkog saveza, da bi posle raspada socijalističke Jugoslavije postao međuopštinski list. Kroz vreme, list je poprimio karakteristike gradskog letopisa, jer je tokom prethodnih šest i po decenija beležio događaje od presudnog značaja za grad i to ne samo iz oblasti politike, nego još više iz privrede, a osobito iz kulture i sporta. Na njegovim stranicama ispisana je novija hronika našeg grada. Njegovi novinari su ispratili promene režima i društveno-političkih sistema, privredne uspone i njihovu tužnu stagnaciju i propadanje, izgradnju i uspešan rad ustanova kulture, kao i bogatu istoriju gradskog sporta – kaže mladi istoričar Slobodan Milin iz Istorijskog arhiva.
List ime nikad nije menjao, u jednom periodu izlazio je i dva puta nedeljno (69 brojeva), a do sada je doživeo tri tehnološke modifikacije: 1976. osnovan je i Radio Zrenjanin, jedno kratko vreme radio je i eksperimentalni televizijski program, izdavali smo i mesečnik „Veliki most”, a 2002. list se pojavio na globalnoj svetskoj mreži, na adresi www.zrenjanin.org. Godine 2005. „Zrenjanin” je odvojen od Radio Zrenjanina kao deo priprema za privatizaciju. Uoči 55. rođendana, list je kupio Konzorcijum četiri privrednika.
Prolazeći kroz kadrovske, političke, tehničke i tehnološke promene, naš list je izdržao mnogo toga – i promene štamparija, i inflaciju, i ratove… I sada je dragoceni svedok vremena… I dan-danas, na kioscima petkom (sada već i četvrtkom), „Zrenjanin” je pred vama, čitaocima, bez kojih ni ovih novina ne bi bilo. Zato, kada čitate novi broj, pomislite i na sve one generacije novinara i saradnika, na sve uspehe i nagrade na takmičenjima koje su oni osvajali, kao i na akcije koje organizujemo vama u susret. Čitajte nas i na adresi: www.listzrenjanin.com.
M. Bečejac