ŠETALIŠTE, BUNGALOVI, EDUKATIVNI CENTAR – VELIKI PLANOVI ZA OBALU BEGEJA U PERLEZU

Do sada gradili bez dozvole?

Asfaltiranje dela leve obale Begeja u Perlezu započeto pre par nedelja za jedne je ulepšavanje neuređenog poteza, dok je za druge uništavanje prirode i besmislena investicija u kraju koji je plavan. Nepobitno je to da je na ovom mestu za 12. avgust zakazana manifestacija „Dani porodice”, ali i to da su radovi izvođeni bez građevinske dozvole.

BETON UMESTO TRAVE
Bez gradilišne table sa podacima o radovima i izvođaču, za tri dana došle su mašine kako bi asfaltirale prilaz Begeju iz pravca ulice Dimitrija Tucovića, stazu duž obale Begeja i plato, navode meštani Perleza sa kojima smo razgovarali.
Gradnja na ovim parcelama je nelegalna, budući da su za radove do sada podneti samo zahtevi za informacije o lokaciji i za lokacijsku dozvolu, a što prethodi zahtevu za izdavanje građevinske dozvole, pokazuju nezvanični podaci nadležnih.
U petak, 2. jula, ovaj prostor obišli su gradski i pokrajinski čelnici sa ministrom za brigu o porodici i demografiju. Tom prilikom je v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović najavio manifestaciju čiji je cilj „promocija porodičnih vrednosti”.
– Zašto Perlez – zato što je taj potez bio neuređen, a sada smo uspeli da uradimo infrastrukturne delove i pripremimo sve da 12. avgusta otvorimo prve „Dane porodice” u Srbiji – kazao je 2. jula Pejović.
Saopšteno je da je za tu svrhu predviđeno otvaranje šetališta, nekadašnjeg porodičnog korzoa, kao i izgradnja bungalova za porodice, edukativnog centra na otvorenom za mlade bračne parove i škole roditeljstva.
– Pa kada je tu bila betonska staza?! Obala je bila lepa takva kakva jeste. Tu je narod mogao da se šeta po ćilimu od trave. Očajni smo i ogorčeni, to je uništavanje prirode. Možda bi sve to lepo izgledalo, ali na drugom mestu – navodi Radoslava Ninić, meštanka Perleza koja stanuje u blizini budućeg korzoa.

PLAVNO PODRUČJE
Upozorava da ovaj prostor bar dva puta godišnje biva poplavljen, usled izlivanja Begeja.
– Voda dugo bude tu, a kada se povuče ostaju mulj i blato. Normalno je da posle toga nikne trava. Ako bude asfalta, biće zamazano i ni na šta neće ličiti. Možda će biti lepo ovog leta, ali na proleće kada bude prvo izlivanje, asfalt ima da propadne. Mislim da je to propala investicija – navodi naša sagovornica.
Dodaje i da niko nije razmišljao o komarcima, od kojih uveče i po podne ne može jedan paradajz iz bašte da se ubere, a kamoli da se šeta kraj Begeja.
Međutim, nekim građanima Perleza dopada se ideja o manifestaciji na obali reke.
– To će biti mnogo lepo, ne samo ove, već i za naredne godine, a mislim da je to izuzetno značajno. Perlez je već poznat kao selo, a sada će se za njega znati još više, i još više će ljudi doći, ne samo zbog pecanja, kao što je to do sada bio slučaj – kazala je Jovanka Srdanov, predsednica seoskih udruženja KUD „Arsenije Teodorović” i sekcije žena, prenosi gradski sajt. Navela je i da će ovo kulturno-umetničko društvo učestvovati u programu „Dana porodice”.
Dok su staze i plato za buduću feštu brzo i efikasno urađeni, veliki je broj ulica u selu koje su i danas neasfaltirane. Tu su i drugi prioriteti, podseća Perležanka sa kojom smo razgovarali.
– Propao je krov stare katoličke crkve u selu, niko se nije setio da ga obnovi, nego pravimo stazu. O čemu se tu radi? Ko pita narod uopšte?
Milana Maričić