SEZONA KRPELJA: Kako se zaštiti od njih i šta raditi ako vas ubodu

Vreme prvomajskih praznika može se označiti kao početak sezone krpelja, a budući da većina ljudi tada provodi mnogo vremena u prirodi, trebalo bi da znaju kako da se zaštite od uboda krpelja i šta da rade ukoliko ih ovaj insekt, ipak, ubode. Najveći problem sa ovom bolešću je što su njeni simptomi prilično zbunjujući.

-Simptomi lajmske bolesti su veoma šarenoliki, ali najvažnije je da se nekoliko dana posle uboda krpelja javlja crvenilo, koje se onda još više širi. To se mora primetiti na vreme da bi se započea terapija. Ne treba paničiti, ali važno je da se krpelj stručno izvadi i da se primeti na vreme. Lečenje lajmske bolesti je vrlo uspešno i traje kraće ukoliko se prenosilac kraće zadrži u koži pacijenta – rekla je doktorka Nadica Kovačević, docent sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

dr nadica kovacevicOna je dodala da, nasuprot mišljenju ljudi, od lajmske bolesti se ne boluje doživotno. Objasnila je i da u područja gde može biti krpelja treba odlaziti adekvatno obučen.

-Dakle, ne ići bosih nogu, jer krpelj na kožu dospeva preko otkrivenih delova tela. Znam da je to teško ako je lepo vreme, ali je veoma važno. Takođe, posle dana provedenog napolju treba se detaljno pregledati pred tuširanje. Kritična područja su topla i vlažna mesta: pazuh, zatkolene jame, lakatne jame. Deci je kritičan i deo glave pokriven kosom – savetuje doktorka.

Ona je naglasila da je ubod krpelja potpuno bezbolan.

-Ako osetiti ubod, to nije krpelj. To je neki drugi insekt – konstatovala je. 

Stanje čoveka posle uboda krpelja potrebno je pratiti mesec dana posle uboda jer se i tada može javiti crvenilo. Dodala je i da ne postoje antitela posle uboda, i da svako može postati (ponovo) inficiran. Lečenje traje otprilike tri nedelje, mada se terapija može produžiti na četiri nedelje.

S.K.