SIMULIRANA SAOBRAĆAJNA NESREĆA SREDNJOŠKOLCIMA: Opomena i apel budućim vozačima

Nepažnja, nepoštovanje saobraćajnih propisa i vožnja u alkoholisanom stanju odnosi velik broj života, najčešće mladih. U znak sećanja na sve žrtve koje su stradale u saobraćajnim nezgodama, Kancelarija za mlade je danas, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, organizovala simulaciju saobraćajne nesreće u dvorištu Poljoprivredne škole.

rsz_1dsc_0079 rsz_dsc_0114

Prisutni su imali prilike da vide kako laici, koji se zateknu na mestu nesreće, mogu da pomognu povređenima, koje službe treba da pozovu, kao i sam proces spasavanja povređenih osoba. Vežbu su izveli volonteri Crvenog krsta Zrenjanin, služba Hitne pomoći, policija, vatrogasci i služba za odnošenje automobila. Pre pokazne vežbe, učenici srednjih škola su učestvovali u radionici koju su sproveli predstavnici PU Zrenjanin i Crvenog krsta.

rsz_dsc_0142rsz_dsc_0153 rsz_dsc_0162

– Poljoprivredna škola pored svojih redovnih aktivnosti ima obuku za vožnju poljoprivrednih mašina i smatramo da je pravo mesto gde može da se organizuje ovakva simulacija. Dan sećanja na žrtve saobraćajne nezgode je dobra prilika da se podsetimo i ukažemo budućim vozačima da je neophodno da poštuju propise, da štite sebe i druge u saobraćaju prilikom vožnje – naglasio je Ivan Mikalački iz Kancelarije za mlade.

Milica Damjanov Tomin, direktorka Poljoprivredne škole, navela je da je ova pokazna vežba veoma značajna za sve mlade ljude jer često stradaju u saobraćajnim nezgodama. Prošle godine su, kako je rekla, maturantima zabranili da na matursko veče dođu kolima kako bi im podigli svest o bezbednosti u saobraćaju.

Na početku pokazne vežbe prisutnima se obratio Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika, zahvalivši se Kancelariji za mlade koja treću godinu zaredom organizuje ovu manifestaciju. Salapura je istakao da svi treba da se potrude da budu bezbedni na putevima i da poštuju saobraćajne propise.

I.I.

Оpširnije u štampanom izdanju

Foto: J. Njegović Drndak

rsz_dsc_0208rsz_dsc_0176 rsz_dsc_0287 rsz_dsc_0246 rsz_dsc_0234 rsz_dsc_0224rsz_dsc_0298 rsz_dsc_0347