SLAVA ONKOLOGIJE ZRENJANINSKE BOLNICE: Sveti Nektarije Eginski

Onkološko odeljenje Opšte bolnice Đorđe Joanović proslavilo je danas, po deseti put, svoju slavu, Svetog Nektarija Eginskog, sa kolegama, sadašnjim i bivšim bolesnicima i sugrađanima.

Liturgiju je u Kapeli posvećenoj ovoм svetom blagougodniku služio protojerej stavrofor Branko Popov, nekadašnji starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva), koji je u penziji i živi u Novom Kneževcu, uz sasluženje sveštenika Svetoarhangelskog hrama. Pevale su Žene Mironosice. Otac Branko Popov je, zajedno sa dr Nedeljkom Boškov, utemeljivač slave. Slavski kolač je rezan u dvorištu ispred Kapele.

Kuma je ove godine bila Radmila Đakovački, medicinska sestra, a kumstvo za sledeću slavu je primio Vladimir Ćurčić, medicinski tehničar.

rsz_slava_nektarije_foto_zoran_medjo__1

U ime menadžmenta zrenjaninske Bolnice slavskoj svečanosti je prisustvovao pomoćnik direktora dr Vladimir Arbutinov, kao i Andrijana Santovac, glavna medicinska sestra u ovoj ustanovi.

Zajedno sa kumom slave Radmilom Đakovački, domaćini su bili dr Ina Ujfeljan Ristić, dr Ljiljana Lazarević, dr Marija Bačikin, dr Boris Obradović, Dr Vukašin Madžar, medicinske sestre i medicinski tehničari Onkologije zrenjaninske Bolnice.

Običaj je, kao što je bilo i danas, da bolesnici u Dnevnoj bolnici Onkoilogije koji su trenutno na terapiji, kao i svi koji dolaze na pregled, budu posluženi žitom i slavskim kolačem.

U Kapeli Svetog Nektarija Eginskog, u krugu zrenjaninske Bolnice, nalaze se brojne vredne relikvije. Darivali su ih Onkologija Bolnice i dr Nedeljka Boškov, do nedavno načelnica ovog Odeljenja.

Sveti Nektarije Eginski je grčki monah koji je bio starešina manastira na ostrvu Egina, kraj Atine. Živeo je polovinom 19 veka a preminuo 1920 godine. Mole mu se posebno bolesnici koji boluju od malignih bolesti.

B. Jajić

Foto: Z. Međo

rsz_slava_nektarije_foto_zoran_medjo__2 rsz_slava_nektarije_foto_zoran_medjo__9 rsz_slava_nektarije_foto_zoran_medjo__7 rsz_slava_nektarije_foto_zoran_medjo__4