SKULPTORSKI RADOVI MILUTINA KRSTONIĆA U NARODNOM MUZEJU: Drvo i metal – priroda i čovek

Sinoć je u malom salonu Narodnog muzeja otvorena prva samostalna izložba skulptorskih radova Milutina Krstonića. Dobitnik je prve nagrade prošlogodišnjeg 14. Međunarodnog likovnog konkursa 30×30 koji raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem. Osim autora, na otvaranju je o Krstonićevim radovima govorio akademski vajar Vukašin Milović, a o značaju konkursa i umetničkom diskursu mr Milutin Mićić.

– Jedan ovako mladi čovek u sebi nosi dubinu i ozbiljnost umetničkog duha. Poručujem mu da nastavi tim tempom, kontinuirano i siguran sam, dostići će umetničke visine. Autentičnost i prepoznatljivost stila se već prepoznaju, kao i dobro poznavanje materijala – naglasio je Milutin Mićić, i dodao da je umetnost veoma ozbiljna stvar, jer prenosi vrednosti kritičkog mišljena, a projekat 30×30 upravo to radi već 15 godina.

Autor na izložbi predstavlja petnaest skulptorskih radova koji su nastali tokom 2018/2019. godine, delom na Master akademskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a delom u autorovom ateljeu.

– Radovi koje sam izložio rađeni su od metala i drveta, i to su dva materijala koja često kombinujem. Na skulpturama se može videti suprotnost i opozicija između njih. Drvo predstavlja svet prirode, dok metal oličava svet ljudi. Takođe, u svom stvaranju koristim i druge upotrebne predmete kao što su delovi mašina, starih alata, produžavajući im tako vek trajanja – rekao je Milutin Krstonić.

Osvrnu se i na konkurs 30×30 koji mu je utro put ka umetničkom uspehu

– Nagrada mi je mnogo značila i sva dela, osim portreta nastala su u periodu nakon konkursa. Inspiraciju nalazim u svakodnevici. Vraćajući se kući iz Beograda, inspiraciju sam pronašao u vozu.

Kroz dela sam želeo da prikažem likovne elemente, počevši od linije do raznih geometrijskih i razuđenih oblika koji su u suprotnosti – kaže umetnik.

Izložbu organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa kolegama iz Narodnog muzeja a otvorena je do 13. avgusta.

M.Malbaški

Foto: Kulturni centar