BANATSKI DESPOTOVAC: U subotu drugi deo slave

Stanovnici Banatskog Despotovca će drugi deo slave sela obeležiti 10. avgusta. Program je skroman: planira se lovačka šicara i turniri u šahu i malom fudbalu. Za takmičenje u malom fudbalu prijavilo se osam ekipa, svaka iz po jedne ulice.

Prvi deo slave, 1. avgust, dan upokojenja prvog srpskog despota, svetog Stefana Lazarevića sina Kneza Lazara, obeležen je svetom liturgijom u Banatskom Despotovcu u još nedovršenom hramu posvećenom nasledinku svetog knez Lazara. Po despotskoj tituli Stefana Lazarevića selo je dobilo ime.

U obredu koji je vodio seoski paroh jerej Marko Mirkov učestvovalo je petoro sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Prema rečima jereja Marka Mirkova, gradnja crkve napreduje zadovoljavajućim tempom, građevina je ozidana i pokrivena betonskim svodom, postavljeni su prozori i krstovi, nabavljeno je zvono. Ukoliko sredstva donatora budu pristizala željenom dinamikom, do kraja građevinske sezone mogao bi biti ozidan zvonik. Naredne godine usledilo bi malterisanje fasade i unutrašnjosti građevine, betoniranje podova i uvođenje struje.

Najznačajniji donatori gradnje hrama su imanje firma „Premi trejd“ ( servis vozila „Pežo“ i distribucija ležajeva SKF) Milenka Konjikušića i imanje „Banatski Despotovac“ doo, jedan od primera korektne privatizacija u agraru. Razume se značajna je i podrška grada Zrenjanina.

M. S-n.