MNOŠTVO JE ZAPUSTELIH I VREDNIH ZDANJA KATOLIČKE ZAJEDNICE U VOJVODINI

Promena namene objekta je moguće rešenje

Crkva Uznesenja blažene djevice Marije u Jaši Tomiću, podignuta 1911. godine, predstavlja vredno arhitektonsko, inženjersko i umetničko ostvarenje, navode stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulure. Ističu da njeno podizanje u tako maloj sredini svedoči o nekadašnjoj ekonomskoj moći ovog naselja. Međutim, zdanje sve teže odoleva zubu vremena i potrebna mu je obnova. U sličnom stanju je na desetine katoličkih crkava, pre svega u Banatu, ali i u zapadnoj Bačkoj, predočeno je na simpozijumu u Zrenjaninu koji je nedavno održala Katolička crkva.

NE SAMO VERSKI VEĆ I GRAĐANSKI PROBLEM
Ova stara zdanja postaju zapustela jer o njima više nema ko da se stara – sve je manje vernika, a takođe i sveštenih lica koja bi mogla da vode brigu o crkvama, naveo je za Radio-televiziju Vojvodine jedan od učesnika pomenutog skupa Karlos Alberto de Pinjo Moreira Azevedo, portparol Papinskog veća za kulturu.
U Vojvodini se od 1918. godine do danas najviše smanjio broj katolika. Naročito posle Drugog svetskog rata, kada je nemačko zamenilo stanovništvo drugih veroispovesti, rečeno je na simpozijumu.

Maja Solarov i Milana Maričić
Foto: Jovan Drndak Njegović

(Opširnije u štampanom izdanju)