TATJANA PASKAŠ O PREMIJERI PREDSTAVE ZA DECU I PLANOVIMA ZA LUTKARSKU SCENU

Trudićemo se da podstaknemo kreativnost kod najmlađih

Kraj sezone 2021/2022. u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” obeležiće nova predstava za decu „Uspavana lepotica”, čiju režiju potpisuje glumac Saša Latinović. Osim što je ovde poznat kao glumac na Dramskoj sceni, sada se prvi put javlja u ulozi reditelja dečje predstave.
Prva premijera zakazana je za ponedeljak, 27. jun, a druga će se odigrati dan kasnije, 28. juna, na Kamernoj sceni. Prevod sa bugarskog jezika uradila je Emilija Mrdaković, a kostim Milica Grbić Komazec. Za lutke i scenografiju zadužena je Blagovesta Vasileva, a muziku je napisao Danilo Mihnjević. Igraju: Tatjana Barać, Nataša Milišić, Miroslav Maćoš i Predrag Grujić.
Prema rečima Tatjane Paskaš, rukovoditeljke Lutkarske scene, predstava je namenjena Kamernoj sceni i zamišljeno je da publika bude jako blizu.
– U pitanju je savremen pogled na bajku. Radnja se odvija u dečjoj sobi. Ne postoje klasične lutke, već predmeti koji su animirani. Mislimo da će se to deci dopasti, kao i roditeljima jer želimo da podstaknemo zajedničku igru. Znamo da su u današnje vreme roditelji mnogo zauzeti. Hoćemo da im pokažemo kako se sa običnim stvarima iz dečje sobe može napraviti predstava.
Predstavu mogu da gledaju i deca uzrasta od tri godine. Komad je slojevit, a nosi i poruku za roditelje. Očekujemo reakciju dece, oni su nam najvažniji. U septembru, kad budemo krenuli sa igranjem, onda će nas posetiti škole i vrtići – ističe Tatjana Paskaš.

LEP POČETAK
Naša sagovornica navodi da je sezona na izmaku bila puna optimizma. Kako kaže, posle zastoja zbog pandemije, sa novom upravom i direktorom, dobili su slobodu u kreiranju i mogućnost da reditelje potraže u regionu. U prethodnom periodu bilo je tri premijere. U novembru su najmlađoj publici priredili komad „Dečak i mesec”, koji je režirala Vjera Vidov, rediteljka iz Hrvatske.
– Svi smo se jako dobro razumeli sa rediteljkom i njenim saradnicima, tako da smo uživali radeći na tom projektu. Predstava je za kratko vreme dobila dva puta gran-pri. Prvi na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine kod nas, gde je proglašena za najbolju predstavu za decu. Tada je i Blagovesta Vasileva dobila nagradu za lutke. Na festivalu za decu u Aleksincu je dobila drugi gran-pri, kao i nagradu za scenografiju, koju potpisuje Leo Vukelić.
Priznanje za najbolju glumicu osvojila je Nataša Milišić. Nagrada za režiju je otišla u ruke Vjere Vidov. Sa istom predstavom smo konkurisali na još nekoliko manifestacija – poručuje rukovoditeljka Lutkarske scene.

TEŽIMO PODMLATKU ANSAMBLA
Paskaš ističe da je za nju, kao kreatora repertoara, zanimljivo šta su sve isplanirali za narednu sezonu.
– U oktobru ćemo raditi jedan projekat za koji se nadamo da će biti uspešan. Predstavu ćemo prirediti po romanu Desanke Maksimović „Pradevojčica”, koju je napisala u poznijim godinama. Desanka nikada nije igrana u pozorištima za decu u Srbiji. Isto smo uradili sa tekstovima Branka Ćopića za predstave „Ježeva kućica” i „Dečak i mesec” – poručuje Tatjana Paskaš.
– Izvanrednu dramatizaciju za „Pradevojčicu” uradila je Mina Petrić, mlada dramaturškinja. Režiju će raditi rediteljka Sonja Petrović sa kojom je naš umetnički tim napravio kasting za glumce. Izabrali smo devojku sa novosadske Akademije Unu Beić za glavnu ulogu. U predstavi će biti angažovan i naš stipendista Predrag Grujić. Otuda i optimizam. Naša tendencija je da zapošljavamo mlade glumce. Nova uprava nas je u tome podržala.
Prema njenim rečima, za sledeću predstavu uzeli su predložak iz savremene domaće literature. U pitanju je delo pisca Uroša Petrovića.
– Rediteljka Dragana Miloševska Popova iz Skoplja će režirati po romanu „Neko se uselio u onu staru vilu”. Dramatizaciju radi poznata dramaturškinja Milena Depolo. Taj komad bi trebalo da ima drugačiji oblik igranja, biće vođenja kroz pozorište, ali neću više otkrivati. To će mališanima biti veoma zanimljivo.
U oktobru će se kod nas odvijati radionice za decu u okviru „Asitež” (Assitej) festivala. Krajem novembra ćemo učestvovati na Lutkarskim susretima pozorišta Srbije u Beogradu. Za kraj nas čeka novogodišnja predstava koju će, takođe, prirediti Dragana Miloševska Popova – zaključuje naša sagovornica.

Iva Isakov

  • EDUKACIJA I ZABAVA
    – Insistiramo na tome da pozorište bude edukativno. Osim što se deca zabavljaju, mogu i da nauče nešto. Teatar otvara neka pitanja o kojima mogu kasnije da razgovaraju u porodici ili školi. Planiramo da ove godine oformimo pedagoški tim od postojećeg kadra, koji će se baviti edukacijom najmlađih posetilaca kroz radionice. Deca treba da uče i pravilo ponašanja u instituciji kulture. Bavimo se edukacijom i starije publike. Imali smo već jedan ciklus radionice „Školica za publiku”, koji je bio veoma uspešan. Sledi novi – kaže Tatjana Paskaš.