SKUPŠTINA GRADA ODOBRILA DOLAZAK „TENISA“: Oprečni stavovi predstavnika lokalne vlasti i grupe poljoprivrednika

Skupština grada Zrenjanina usvojila ja danas odluku o pravu prvenstva zakupa 2.431,8 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u korist firme „Tenis Invest“ DOO, ogranka nemačke kompanije „Tenis“. Za odluku je glasao 41 odbornik većine, jedan odbornik SPS bio je uzdržan, a nezavisni odbornik Velemir Cvetkov bio je protiv ove odluke.SKUPSTINA I POLJOPRIVREDA 0008

Zemljište koje se nalazi u katastarskim opštinama Lazarevo, Banatski Despotovac i Botoš, trebalo bi da bude dato u zakup na 30 godina. Godišnja zakupnina određena je na nivou od 522.975,85 evra, što daje prosečnu visinu godišnjeg zakupa od 215,06 evra po hektaru. Osim toga, „Tenis Invest“ bi uložio 20 miliona i 67 hiljada evra, i zaposlio 50 novih radnika u tri agroekonomske godine, počev od agroekonomske 2019./ 2020. godine.

U zakup će na osnovu današnjih odluka biti dato 899,79 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama Stajićevo, Perlez, Klek, Elemir, Orlovat i Zrenjanin II, firmi Food Planet“ DOO iz Zrenjanina, koja namerava da u pogon za enzimsku preradu soje, jedini na Balkanu a drugi u Evropi, uloži 4 i po miliona evra i zaposli 31 radnika. Godišnja zakupnina iznosila bi 204.750, evra, odnosno 227,55 evra po hektaru.

Skupština je donela i Odluku o pravu prvenstva dugogodišnjeg zakupa 67 hektara firmi „Farmer 023 & VM“ za 15.103,14 evra godišnje. Firma se obavezala da investira u biljnu proizvodnju 500 hiljada evra i zaposli 10 novih radnika na nedoređeno vreme.

Na samom početku sednice odbonici opozicije napustili su zasedanje u znak protesta. Liga socijaldemokrata Vojvodina oglasila se saopštenjem u kom napuštanje sednice objašnjava odbijanjem da daju legitimitet odlukama SNS, SPS i njihovih koalicionih partnera da se o ovao krupnom pitanju odlučuje bez vremena za proučavanje predloga, budući da je poziv stigao – 20 sati pre početka sednice.

Odbornicima u sali obratio se Slavko Vukov, član rukovodstva Udruženja pljoprivrednika Zrenjanian, koji je dramatičnim rečima apelovao na odbornike da ne usvoje odluke o davanja državnog poljoprivrednog zemljišta na tri decenije. Odluke je ocenio kao neuspeli eksperiment, koji će velik broj zemljoradnika gurnuti u još gori položaj, a davanje nacionalnog resursa kao što je zemljište je najblaže rečeno – nedomćinski potez i udarac nanet onima koji su državu zadužili obrađujući zemljište i ćuvajući prehrambenu sigurnost i socijalni mir u najgora vremena.

– Prvi sam koji bi podržao da neki ozbiljan strani investitor ovde podigne klanicu i interesno „uveže“ ratare i stočare, ali davati mu na tako dug rok obradivo zemljište sa kog će snabdevati svoje farme je nedomaćinski potez bez premca – izjavio je Vukov.

Odluke je posle sednice prokomentarisao gradonačelnik Čedomir Janjić.

Osim kao zakonite, on je odluke ocenio kao veoma dobre, i dobro obrazložene.

– Radi o ozbiljnim investitorima koji će na ove prostore doneti najsavremeniju tehniku obrade zemljišta i tova stoke, od čega će koristi imati iinvestitori, i država, pa i sami poljorivrednci. Državna komisija koja je ocenila dostavljene investicione projekta radila je studiozno i predlozi da se oni prihvate su ubedljivi u svakom pogledu, istakao je gradonačelnik.

SKUPSTINA I POLJOPRIVREDA 0010

On je ukazao na višegodišnju dobru saradnju lokalne samouprave sa poljoprivednicima kroz podršku svim granama poljoprivrede iz agrarnog budžeta – od neposrednih davanja – do subvencionisanja kamata i stručne podrške.

Skupština je usvojla zaključak o otuđenju građevinkog zemjišta u svojini grada Zrenjanina u Industrijskoj zoni „Jugoistok“ u korist kompanije Esex” Balkan Beograd, koja je deo istoimene korejske kompanija za proizvodnji bakarnih i aluminijskih električnih provodnika.

Skupština je odlučila i da se distributivni sistem prirodnog gasa prenese sa „Gradske Toplane“ na „Srbijagas“.

Skupština je odlučila da se pokrene postupak pribavljanja nepokreetnosti – zemljišta i subjekata u blizini banje Rusanda, neposrednom pogodbom, radi izgradnje sportskog stadiona.

M. S-n.

SKUPSTINA I POLJOPRIVREDA 0007