SKUPŠTINA GRADA ZRENJANINA JE PRED NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE ODLUČILA

Menjaće se Plan generalne regulacije „Mala Amerika”

Javni uvid i javna rasprava trebalo bi da daju odgovore na pitanja kako unaprediti i inače vrhunski uređenu urbanu sredinu
Plan generalne regulacije „Mala Amerika”, nagrađen trećom nagradom u kategoriji ovog tipa planova na Salonu urbanizma održanom u Nišu novembra prošle godine (vidi okvir) biće menjan, odlučila je Skupština grada Zrenjanina na sednici održanoj 22. decembra.
U tekstu Odluke o pristupanju izmeni Plana stoji da su moguće izmene namene pojedinih površina i preispitivanje pravila građenja, unapređenje saobraćajne strukture, stanovanja i komunalne infrastrukture.
Načelno govoreći, a to je u ovom momentu jedino moguće, cilj izmene ovog planskog dokumenta je njegovo poboljšanje kroz uklanjanje uočenih nedorečenosti i dalje njegovo usklađivanje sa životnom realnošću.

ČETIRI URBANISTIČKE CELINE
Prostor koji pokriva Plan ima površinu od 63,59 hektara. Opšte je poznato da ovaj prostor ima značajnu urbanističku vrednost sa nizom javnih objakata i privatnih kuća i vila od velike vrednosti. Ističu se zgrada u ulici Brigadira Ristića 1, Dom Vojske, „Rotonda” posvećena poginulim sovjetskim borcima, rodna kuća narodnog heroja Stevice Jovanovića i niz vila u ulicama Carice Milice , Stevice Jovanovića i Kej 2. oktobra.
Plan generalne regulacije „Mala Amerika” sastoji se iz četiri urbanističke celine.
Osnovno opredeljenje Plana u zonama stanovanja je izgradnja mešovitih stambenih blokova kroz pogušćavanje postojećih blokova porodičnog stanovanja i građevinski elementi organizovani tako da omogućvaju kvalitetan boraak na otvorenom.
Takođe, urbanisti ističu kao važnu izgradnju biciklističke staze uz Begej – „Zeleni put”.
Izrada izmena i dopuna PGR „Mala Amerika” poverena je Javnom preduzeću za urbanizam Zrenjanin. Prva faza je prikupljanje mišljenja velikog broja ustanova gradskog i viših nivoa, o mogućim izmenama. Nakon toga sledi rani javni uvid, u trajanju od 15 dana, u kom, po pravilu, učestvuju samo stručna lica, članovi Komisije za planove i eksperti po pozivu. Na osnovu izrečenih i usaglašenih primedaba organizuje se 30 – dnevni javni uvid u predložene izmene.
Prva celina „Male Amerike” kao urbanističke strukture površine 13,34 hektara, nalazi se između Jezera 1 „Begejske petlje”, Zmaj Jovine, ulice Jovana Popovića i dela Gundulićeve. Pretežna namena je porodično stanovanje, a tu su i objekti Škole „9 maj”, gde je neophodna rekonstrukcija dvorišnih objekata.
U urbanističkoj jedinici „2”, površine 8,99 hektara, je niz javnih objekata: Palata pravde, i Reformatska crkva sa parohijskim domom (proglašeni spomenicima kulture), Kulturni centar, stanica Hitne pomoći, objekat Crvenog krsta i park „Plankert”. Ulanu se konstatuje da je park u priličnoj meri degradiran i preporučuje se izrada projekta njegove rekonstrukcije. Za prostor „Prehrane” planirana je izgradnja poslovnih objekata.

NOVO NASELJE I ULICA
Treću, najveću urbanističku celinu površine 26,17 hektara, čini prostor omeđen Kejom drugog oktobra, ulicama Stevice Jovanovića, Jovana Popovića, Rade Končara, Đure Đakovića, Đorđa Starimirovića, Gundulićevom i Siminom ulicom. Preovladava višeporodično stanovanje – tri do devet spratova.
U ovoj celini su dve srednje škole, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” i Visoka tehnička škola.
Deo ove celine su i sportski centar „Mala Amerika” i teniski tereni „Galeb” – gde planeri dozvoljavaju i nove sadržaje u funkciji sporta i rekreacije. Urbanisti preporučuju za revitalizaciju park „Čokliget”
Konačno, u četvrtoj urbanističkoj celini, površine 15,10 hektara, koja „izlazi” na Jezero 2 „Begejske petlje”, planirani su rekreativni sadržaji: kupanje, sportovi na vodi, postavljanje montažnih ugostiteljskih objektata, dečja igrališta i parkinzi. Za ovaj prostor izrađen je već Plan detaljne regulacije.
Za „most na suvom” opcije su i konzervacija i uklanjanje!
Zanimljivo je da se na prostoru između „Jezera dva” i placeva u delu ulice Brigadira Ristića koji se naslanjaju na jezero, planira podizanje objekata mešovitog stanovanja. Planira se i izgradnja nove ulice koja bi se protezala od raskrsnice ulica Brigadira Ristića i Žarka Zrenjanina – pored „Jezera dva” – u funkciji opsluživanja novoplaniranog bloka mešovitog stanovanja. Planeri su ovaj zahvat nazvali „urbanom obnovom” prostora uz Jezero 2.
Ne pominje se izričito povezivanje nove ulice sa ulicom Đorđa Stratimirovića i dalje sa „žutim mostom” – preko ulice Stevice Jovanovića.

  • „JEZERO TRI” DEO JE PLANA „CENTAR”
    Urbanistička budućnost „Jezera 3” između prevlake kod Kulturnog centra i „mosta na suvom” regulisana je Planom generalne regulacije „Centar”, kao što „Jezero 1” pripada PGR „Berbersko-Bolnica”, saznajemo u Javnom preduzeću za urbanizam Zrenjanin.
    Pitanje o kom je reč svakako će i u budućnosti biti na dnevnom redu, s obzirom na atraktivnost prostora i kontroverze oko splava na jezeru, na koje već naleže jedan ugostiteljski obekat – kafić „Bridž”.
  • TREĆEPLASIRANI NA NIŠKOM SALONU URBANIZMA 
    Plan generalne reguacije „Mala Amerika” osvojio je treće mesto na 26. Salonu urbanizma održanom novembra prošle godine u Nišu.
    Autori Plana su: Branka Bajović, diplomirani prostorni planer – kao odgovorni urbanista, Jelena Purkov, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, Vladimir Soldo, diplomirani inženjer saobraćaja, Nenad Maksić, diplomirani inženjer arhitekture, Ljiljana Tomović, diplomirani inženjer građevinarstva, Budimir Drmončić, diplomirani inženjer mašinstva, Elvira Rošišval – Hanđa, diplomirani inženjer elektrotehnike, Goran Krstić, diplomirani inženjer poljopriverede, Željko Popov, master inženjer arhitekture, Natalija Popov, diplomirani prostorni planer, Marija Samardžijević, diplomirani prostorni planer, Emilija Jonaš – Kuručki, diplomirani inženjer arhitekture, Slobodan Davidović, inženjer geodezije i Olivera Opala, građevinski tehničar.

M. Stojin