ĐACI OŠ „ŽARKO ZRENJANIN” UČE ŠPANSKI JEZIK I UČESTVUJU U MEĐUNARODNIM PROJEKTIMA

Učiti sa svetom, a ne o svetu

Učenicima Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” pre mesec dana pristigli su Pablo i Majte, dva gosta iz Argentine, donevši suvenire i pisma vršnjaka iz škole u Patagoniji. I za Argentinu su otputovali Rale i Mile sa paketom koji su pripremili đaci škole „Žarko Zrenjanin”. U pitanju je akcija u kojoj učestvuju članovi španske sekcije sa nastavnicama Vesnom Bjelić i Anelom Milin i Škola „Upsala kolehio” iz Argentine, a koja se odvija u okviru međunarodne organizacije „iEARN”.

UPOZNAVANJE DRUGIH KULTURA
OŠ „Žarko Zrenjanin” se pre godinu dana, na inicijativu nastavnice španskog jezika Anele Milin priključila ovoj organizaciji, kao jedina škola iz Srbije.
– Tražile smo načine kako da stupimo u kontakt sa nekom školom iz sveta u kojoj se govori španski, kako bi đaci mogli da vežbaju jezik i slale smo nekoliko mejlova u Španiju, što nije bilo uspešno. Onda sam naišla na „iEARN” organizaciju. To je svetska neprofitna mreža koju čini 150 škola sveta, u okviru koje 2.000.000 đaka zajedno učestvuje u različitim projektima, na primer o reciklaži, u projektima razmene novogodišnjih čestitki, zatim postoji i projekat u kojem đaci iz različitih zemalja treba da opišu jedan svoj dan – priča Anela Milin.
Pomenuti projekat članova španske sekcije zove se „Plišani medvedići”, jer su argentinski gosti Pablo i Majte, kao i Rale i Mile zapravo igračke. Tokom tri meseca Pablo i Majte gostuju kod učenika OŠ „Žarko Zrenjanin” i „pišu” u 1. licu na španskom jeziku svoje utiske o boravku u Srbiji.
„Plišani medvedići” je treći projekat organizacije „iEARN” u kojem učestvuju đaci, učitelji i nastavnici ove zrenjaninske škole.
– Prvo smo bili deo akcije „Zmajevi koji govore”. Napravili smo oko 250 zmajeva, i 21. marta smo ih puštali, istovremeno kada i ostali učesnici iz drugih zemalja, u znak sećanja na Januša Korčaka, borca za dečja prava. Drugi projekat je bio Lale i narcisi–posadili smo 250 lala i 25 narcisa i dve nedelje smo pratili rast lukovica, a rezultate smo objavljivali na forumu. Suština je da mladi iz celog sveta rade na istom projektu i da svoje rezultate objavljuju na zajedničkom forumu, putem kojeg međusobno komuniciraju – objašnjava Anela Milin i dodaje: – Moto „iEARN” organizacije jeste: Učite sa svetom, a ne o svetu. Učenici postaju, kako kažu u organizaciji, globalni građani, upoznaju druge kulture, uz negovanje tolerancije i različitih tradicija.

PINGVINI IZ ARGENTINE
Đaci su do sada bili veoma zainteresovani da se uključe u ove projekte, navodi Anela Milin i ističe da je namera da se angažuju svi razredi sa svojim nastavnicima i učiteljima. Međutim u projektu „Plišani medvedići” učestvuju samo učenici koji pohađaju sekciju španskog, budući da je potrebno poznavanje ovog jezika.
– Nije nam bilo teško da pišemo na španskom zato što smo učili u školi – kaže Anastasija Brusin, učenica VII1.
Članovi sekcije španskog su sa vršnjacima iz Argentine razmenili pakete sa medvedićima, suvenirima, pismima.
– Pisali su nam šta vole, šta treniraju, o svojim porodicama, da li imaju ljubimca. Poslali su nam i slike svog mesta, u pitanju je oblast Santa Kruz u Patagoniji, grad Kalafate, koji se nalazi na glečeru. To je turističko mesto i zanimljiv deo Argentine, jer svi razmišljamo o Buenos Ajrosu, tangu, toploti, a onda nam dođu slike glečera i pingvina. Tako učimo i o geografiji Argentine – priča Anastasija.
Ona i drugari sa sekcije trude se da budu dobri domaćini za Majte i Pabla. Vodili su ih do Karađorđevog parka, do centra grada, do mostova, na selo kod babe i dede, a za Novu godinu su Pablo i Majte bili čak i u Pragu. Đaci su se na svim ovim mestima slikali sa medvedićima, a fotografije i opise su zatim postavljali u zajedničku Fejsbuk grupu koju imaju sa vršnjacima iz Argentine.
– Deca sama postavljaju sadržaje, mi nastavnici lajkujemo, ne ispravljamo jezik – to je suština. U pitanju je španski iz Argentine, koji ima malo drugačiju melodiju i koji na primer ima puno slova ž,š. Naglasak liči na italijanski zbog imigranata iz Italije koji su dolazili u Argentinu početkom 20. veka. Postoje mnoge varijacije španskog, a deca ovako upoznaju različite dijalekte – objašnjava nastavnica Vesna Bjelić.

OD DESPASITA DO GAUDIJA
Članovi sekcije španskog, njih 16, za ovaj jezik su se uglavnom zainteresovali putem popularne hispano muzike – dovoljno je setiti se prošlogodišnjeg letnjeg hita „Despasito”: – Kroz pesme se može dosta naučiti španski, a španska muzika je pevljiva i energična. Neke od mojih omiljenih pesama su od Dženifer Lopez – priča Anastasija Brusin. Svoju popularnost u Srbiji španski jezik duguje i telenovelama, koje su prethodnih decenija vladale TV ekranima: – Jeste možda interesovanje za španski kod nas bilo veće kada su te serije emitovane, međutim, do nas su uglavnom stizale sapunice Srednje i Južne Amerike koje nisu tako kvalitetne, tako da je onda interesovanje za njih polako opalo – smatra Milin.
Ona i njena koleginica Vesna trude se da nastavu obogate raznolikim sadržajima.
– U planu i programu imamo dosta gradiva koje pokušavamo da sažmemo, kako bi mogli da radimo i neke zanimljivije sadržaje – filmove ili pesme i iz Španije i iz Južne Amerike. Na primer, sa petacima samo sada učili o Antoniju Gaudiju, a nedavno smo na Jutjubu gledali španske običaje za Novu godinu. I učenici često drže prezentacije i rade projekte – navodi Vesna Bjelić i dodaje je na časovima jednako zastupljena kultura svih zemalja španskog govornog područja. Za kraj, podseća da je španski zvanični jezik u 20 zemalja sveta, kao i da 13 odsto stanovnika SAD-a ima španski za maternji.

  • NAGRADE SA REPUBLIČKOG TAKMIČENJA
    Pet gradskih osnovnih škola u Zrenjaninu ima nastavu španskog jezika u višim razredima, među njima i OŠ „Žarko Zrenjanin”. Anela Milin i Vesna Bjelić nadaju se da će španski kao izborni predmet biti uveden u nastavu u Zrenjaninskoj gimnaziji, jer je, kako kažu, potrebno samo 15 zainteresovanih đaka da bi se nastava realizovala. Time bi deca koja uče španski u osnovnim školama mogla da nastave da ga uče. U Školi „Žarko Zrenjanin” nastava španskog jezika se odvija dva puta nedeljno po redovnom rasporedu, a pored toga postoji i sekcija za svaki razred posebno, objašnjavaju nastavnice Anela i Vesna.
    – Petaci često crtaju neke plakate i slično, šestaci čitaju tekstove i slušaju muziku pa to posle analiziraju, sedmakinje već rade neke ozbiljnije teme, a osmi razred je priprema za republičko takmičenje, na kojem smo svake godine imali predstavnike. U poslednjih par godina naši učenici su četiri puta osvajali jedno od prva tri mesta na republičkom – kažu one i dodaju: – Institut „Servantes” je prošle godine organizovao konkurs za crtanje stripova na španskom, na kojem su tri učenice nagrađene učešćem u školi stripa, a škola „Žarko Zrenjanin” dobila je knjige ovog Instituta. U februaru idemo u Beograd na dodelu nagrada, kada će biti organizovana i dvočasovna škola stripa.

MILANA MARIČIĆ