SKUPŠTINA O IZGRADNJI PREČISTAČA OTPADNIH VODA: Prihvaćen projekat firme iz Emirata, opozicija zamera hitnost i netransparentnost

Finansiranje izgradnje, izgradnju i upravljanje prečistačom otpadnih voda Grad Zrenjanin će poveriti kompaniji „Metito utilitis“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potvrđeno je danas na sednici gradske Skupštine sazvanoj po hitnom postupku. Naime, Skupština je dala saglasnost na Predlog Gradskog veća od četvrtka, 5. novembra, o usvajanju Projekta tretmana otpadnih voda. Već u ponedeljak u gradskoj kući biće potpisan ugovor sa firmom „Metito utilitis“, a sastanku će prisustvovati i ministar poljoprivrede i ambasador UAE, saopšteno je 6. novembra iz kabineta gradonačelnika.

Za projekat zbrinjavanja otpadnih voda čiji će nosilac biti ova firma sa Bliskog istoka jutros u Kulturnom centru glasalo je 48 odbornika vladajućih stranki.

Izvestilac Gradskog veća Goran Rakić je na sednici objasnio da u gradu dugo postoji potreba za izgradnjom potrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali da do sada ovo nije realizovano zbog nerešnih pitanja finansiranja, izbora investitora i tehnologije. Dobra okolnost sada, prema njegovim rečima, jeste to što Zrenjanin ima neposrednu podršku države za rešavanje problema otpadnih voda i kompaniju koja je lider u ovoj oblasti.

– Pored ekološkog interesa za građane, ovom investiticijom biće obezbeđena i nova radna mesta. Ugovorom bi se investitor obavezao da obezbedi finansiranje izgradnje postrojenja, da ga izgradi i njime upravlja. Sam ugovor vredi više od 20 miliona evra  – kazao je Rakić.

Sedamdeset odsto ove investicije odnosiće se direktno na izgradnju postrojenja, a ostatak na elaborate, studije izvodljivosti, konsultantske usluge itd, saopštio je nakon sednice gradonačelnik Simo Salapura.

Predstavnici opozicije zamerili su hitnost i netransparentnost ugovaranja ovog posla, kao i nedostatak informacija.

–U materijalu koji smo dobili o Projektu tretmana otpadnih voda nema ničega! Stoji samo da je reč o međunarodnom sporazumu između UAE i Republike Srbije, a da se investitor „Metito utilitis“, javio sa pismom o namerama. Naravno da nam prečistač treba, ali Zrenjanin još nije spreman za to – vidimo kako nam izgleda vodovodna mreža, havarije su svakodnevne, a kanalizaciona mreža je još u gorem stanju. Osim toga, ovo treba da bude neprofitna delatnost, a privatna firma nikad neće raditi bez profita – kazao je odbornik „Dosta je bilo“ Aleksandar Korovljev.

Milan Ivanić, odbornik Demokratske stranke Srbije, istakao je da je reč o izuzetno važnom komunalnom pitanju, ali da je pomenuti Projekat nametnut Zrenjaninu.

– Zašto se Predlog odluke o usvajanju Projekta nalazi baš na dnevnom redu sednice sazvane iznenada po ubrzanoj proceduri? Vreme puženo odbornicima da diskutuju o tome veoma je kratko. I nova lokalna administracija je već na startu potvrdila da nema nikakvu autonomiju u odlučivanju. Kada se nešto radi mimo nacionalnog zakonodavstva, odnosno kada se primenjuje lex specialis koji kaže da je sve što proizilazi iz međunarodnih sporazuma iznad zakona, to onda izaziva sumnju da se zadovoljavaju privatni, a ne opšti javni interes. Bolje rešenje bi bilo da se odabere projekat od nekoliko ponuđenih opcija, putem javnih nabavki i tendera – istakao je Ivanić.

Gradonačelnik Simo Salapura današnju sednicu ocenio kao jedan od koraka ka boljoj zaštiti životne sredine, a na kritike je odgovorio da odluka o izgradnji prečistača nije doneta na brzinu.

– Godinama smo razgovarali o tome i radili razne elaborate i istraživanja. Iza ovoga stoji država Srbija, što je ozbiljna garancija, a uspešnost projekta garantuju i reference kompanije „Metito“. Sa druge strane, nisam siguran da su svi odbornici bili upoznati sa time da je sav materijal stigao na njihove gugl naloge. Investicija koja se tiče zaštite životne sredine ne može da čeka, te je zato odlučeno da joj se pristupi na ovaj način. Zrenjanin će za tridesetak meseci biti čistiji i bolje mesto za život – naveo je gradonačelnik.

Na današnjoj sednici takođe su potvrđeni mandati za desetoro novih odbornika, dok su Milan Miljuš i Zoran Protić podneli ostavke.

Opširnije u štampanom izdanju…

M. Maričić

foto: Grad Zrenjanin