SAMOZAPOŠLJAVANJEM OSTVARILA SAN: Zorica u carstvu cveća

Već kada otvorite vrata  „Flora art“ u zrenjaninskoj ulici Koče Kolarova, uplovite u cvetnu bajku prepunu unikatnih predmeta od prirodnih materijala. Zahvaljujući republičkom programu samozapošljavanja, Zorica Gergurić, inače tehničar prodaje,  počela je posao kojim se, sa kraćim prekidima, bavi od 1995. godine u okruženju cveća, u saksijam ili rezanog, predmeta koje sama izrađuje od trave, pruća, granja, pamuka…

– Februara ove godine prijavila sam se za program samozapošljavanja, koji je podrazumevao i obuku, posebno za izradu biznis plana. Zbog početka pandemije korone, sve je bilo onlajn, ali sam zaista stekla dragoceno iskustvo. Trebalo je da uz posao kojim nameravam da se bavim, napišem i da li je lokacija pogodna za posao, kao i sam lokal koji mora da ima dovoljno svetlosti zbog cveća,  kakvo je stanje – projekcija na tržištu, gde ću nabavljati robu – kaže vlasnica Zorica Gergurić i napominje da je cvečara počela da radi letos.

Zorica ima istančan ukus, što se vidi ne samo do lepo uređenom enterijeru, ikebanama, već i odabiru i aranžiranju cveća. Vodi računa o svakom detalju, a joj kupci najčešće prepuštaju da im ona izbere cveće i aranžira ga, njihovo je samo da kažu čemu je buket namenjen. Recimo, u aranžiranju koristi koristi prirodne materijale – plodove voća, kao što je to limun, sušene jabuke, ali i cimet. Za pakovanje – juta, rafija, kora od kokosovog drveta, natur papir…

– Želim da budemo prepoznatljivi i po aranžiranju. Jer, pre dosta godina, prvi buket koji sam napravila bio je od irisa, paprati, celofan i mašna čije se trake uviju i „prebace“ preko buketa. Sad j već drugo vreme, i kupci su zahtevniji – često žele da aranžiram korpu sa cvećem i u nju dodam poklone koje su kupili, što, opet, zavisi od toga da li idu da čestitaju slavu, ili rođenje deteta… Korpe su od pruća, dosta posuda sami pravimo – tu su juta, kanap, karton i unikatne su – naglašava naša sagovornica i dodaje da je već pripremila svečane aranžmane za praznike.

Kupci, koje Zorica dočekuje sa osmehom, najčešće traže kraljevski ljiljan ili ruže, tu su i anturijum, orhideja, lizijantus, ornitogalum… Ukusi potošača se menjaju, pa tako sada u saksijama Zoricamože da im ponudi biljke kojih ranije nije bilo, od palmi raznih veličina, zamija, livingstonia, pačira, bonsai ginseng. Najtraženije su – orhideje.

Tekst i foto: M. Bečejac