SKUPŠTINA ODLUČILA: GRAD ULAZI U JOŠ JEDNO JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO

Za puteve više od 18 miliona evra

Evidentirali smo 32 ulice u kojima uopšte nema asfalta, u skoro svim mesnim zajednicama, uključujući i sela. Za to smo izdvojili blizu 8,5 miliona evra. Iznos od oko 10 miliona evra, namenjen je rekonstrukciji puteva. Grad se obavezao da obezbedi građevinske dozvole, dok će izvođač obaviti radove. Cilj je jasan – da se Zrenjanin komunalno razvija – ovim rečima obrazložio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac na skupštini 13. marta poveravanje putne infrastrukture privatnom partneru.
Naime, lokalni parlament je usvojio Predlog odluke o davanju saglasnosti na ugovor o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju i održavanje lokalne putne mreže. Uslediće potpisivanje ugovora sa beogradskom firmom „Baumajster” i njenim partnerima „Sremput” (Ruma) i „Vojvodina-Bačkaput” (Novi Sad).

SREDITI PARKINGE, A NE KAŽNЈAVATI
– Morali smo da nađemo privatnog partnera. Poštovana je kompletna procedura – poručio je Santovac.
Ljubomir Erdeljan, odbornik Novog DSS-a, komentarišući ovu tačku, upitao je koliko lokalna kasa može da trpi ovako velike izdatke. Sa druge strane gradonačelnik Simo Salapura je poručio da je u 2022. iz gradskog budžeta i eksternih izvora finansiranja, u obnovu i izgradnju putne mreže uloženo 1,4 milijarde dinara. Kroz projekat JPP-a, kako je objasnio, u roku od samo dve-tri sezone realizovaće se radovi na saobraćajnoj infrastrukturi koji bi se, u dosadašnjim uslovima finansiranja, izvodili u znatno dužem periodu.
Skupština je razmatrala i nekoliko statutarnih i komunalnih odluka. Zbog nabavke i stavljanja u funciju vozila „sken-kar”, izmenjena je Odluka o parkiranju. Opozicija smatra da se pre unapređenja sistema kontrole nepropisnog parkiranja treba urediti i proširiti parking prostor u gradu, a ne pooštravati kazneni sistem, uvođenjem vozila koje skenira i kupovinom pauka. Komentar je sa govornice uputio Milan Ivanić (Novi DSS).

– Zrenjanin se poslednjih nekoliko godina suočava sa urbanističkim haosom. Javljaju nam se mnogi građani koji kažu da zgrade niču kao pečurke, što stvara sve veće komunalne probleme. Dodatno se opterećuju električna i kanalizaciona mreža, a prostora u blizini javnih ustanova i stambenih zgrada sve je manje. Zato su građani i primorani da parkiraju vozila na zelenim površinama, neobeleženim prostorima i kolovozima. Zrenjaninci se žale i na neuređenost i neobeleženost već postojećih parking mesta. Subotom ih nema dovoljno u blizini pijaca. Ove probleme je potrebno hitno rešavati a ne dodatno „pritiskati” građane – poručio je Ivanić.
Rekao je i da bi trebalo detaljnije objasniti na koji način će se izdavati kazne evidentirane ovim sistemom. Napomenuo je da postoje slučajevi da zbog neplaćene karte od 40 do 50 dinara građanima stižu opomene, te da se dug za kaznu od 1.200 dinara uvećava i do pet puta za sastavljanje opomene za utuženje.

KADROVSKE PROMENE
Odbornici su dali „zeleno svetlo” planovima generalne regulacije mesnih zajednica Dolja i Bagljaš. Odbornica Mirjana Grujić je izrazila zabrinutost da naselje Dolja ne ugrozi urbanistički haos.
– Zgrade gradite na obodima grada planski, ali nemojte da uništavate izgled starog jezgra. Doći ćemo do toga da svaka ulica ima dve kuće i tri zgrade. Svakog od nas bi trebalo da bude sramota na šta ulica Koče Kolarova liči. Takvu sudbinu ne želim Dolji – rekla je Grujić.
Ni ovo zasedanje nije prošlo bez kadrovskih rešenja. Dosadašnji vršioci dužnosti direktora Narodnog muzeja Siniša Onjin i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Kovačević izabrani za čelnike ustanova na period od četiri godine. V.d. status je produžen direktorki Turističke organizacije Sanji Petrović.
Nove članove upravnih i nadzornih odbora dobili su Biblioteka, Centar za socijalni rad i Centar za pružanje socijalne zaštite „Most”. Obrazovne ustanove „Dr Jovan Cvijić”, „Žarko Zrenjanin”, „Dositej Obradović” (Farkaždin), Zrenjaninska gimnazija i HPTŠ „Uroš Predić” takođe su pretrpele izmene u školskim odborima.

Miroslava Malbaški
Foto: Grad Zrenjanin i Jovan Drndak Njegović

  • KADA SMO VEĆ SVE DALI…
    – Traži se dobronamerni, širokogrudi preduzetnik pun razumevanja za projekat javno-privatnog partnerstva, čiji je predmet: preuzimanje upravljanja Gradom sa koncesijom ili bez nje. Kad smo već dali vodu, deponiju, puteve, dimničarske usluge, prevoz putnika, održavanje ulica, prečišćavanje otpadnih voda… Šta nam teško, a možda nam i svane da neko odgovoran i ozbiljan preuzme upravljanje – poručuje aktivista ZRAKA Gojkan Stojinović.