SLAB PRITISAK U MREŽI, PREKID VODOSNABDEVANJA, HAVARIJA, NOVE ANALIZE VODE – ŠTA SE SVE PROTEKLIH DANA DESILO

Nastavak tužne zrenjaninske sage o prečišćavanju vode

Najvažnije i skoro jedine vesti u celoj zemlji tiču se, očekivano, virusa korona, ali u Zrenjaninu – jednako važna tema jeste i voda. Gradske vlasti i investitor fabrike vode proteklih dana putem saopštenja za javnost trude se da dokažu da postrojenje pouzdano radi, da je sve spremno da se skine zabrana sa upotrebe vode za piće, kao i da će se problem sa pritiskom u mreži u potpunosti rešiti ugradnjom pumpi.
U „Vodovodu”, međutim, nisu uvek istog mišljenja. Istovremeno, novi predstavnik investitora fabrike vode nagoveštava da je postrojenje kupila jedna strana firma, ali evidencija APR-a za sada jedino pokazuje da promena u vlasništvu nema.

GRADONAČELNIK I „VODOVOD”
Kako smo pisali u prethodnom broju, Zrenjanince je danima mučio slabi mlaz iz česmi, a u mnogim stanovima vode gotovo da nije bilo. Gradonačelnik je prošle sedmice u saopštenju istakao da do slabijeg pritiska vode u mreži dolazi u vreme veće potrošnje. Isto je tvrdio i direktor „Zilio grupe” Bojan Dimkić u obaveštenju koje je poslao javnosti takođe prethodne nedelje, navevši da je pritisak slab „usled izuzetno velike potrošnje vode tokom policijskog časa”.
Međutim, sa time se baš i ne slažu u JKP „Vodovod i kanalizacija”. – Za vreme trajanja ograničenog kretanja dolazi do povećane potrošnje vode u gradu, ali ne u tolikoj meri koliko se očekuje da bude potrošnja vode u periodu koji je pred nama, odnosno u letnjem periodu – naveli su iz ovog preduzeća za naš list.
Gradonačelnik je nakon toga putem saopštenja izjavio da je, što se tiče pritiska, problem u pojedinim zgradama. – Ima ih oko 30 u gradu, opremićemo ih dodatnim pumpama i time problem pritiska rešiti u potpunosti. Pokrećemo postupak javne nabavke za sve neophodne pumpe i prateću opremu, grad će pronaći način da sve to finansira, i želimo da to obavimo u što kraćem roku – najavio je gradonačelnik Čedomir Janjić.
Ipak, do određenog poboljšanja po pitanju pritiska u mreži došlo je tokom proteklog vikenda zahvaljujući rekonstrukciji dela fabrike vode, naveli su u ponedeljak, 13. aprila u „Vodovodu” (a zbog čega su česme u gradu 12 sati bile suve).
– Za vreme trajanja produžene zabrane kretanja, vodosnabdevanje na teritoriji celog grada bilo je uredno i u najvećoj meri stabilnog pritiska vode u mreži. To je prouzrokovalo i neuporedivo manji broj pritužbi građana nego prošle nedelje – obavestili su u „Vodovodu”.
Do „mimoilaženja” između prvog čoveka gradske izvršne vlasti i javno-komunalnog preduzeća došlo je i po pitanju eventualnih havarija na vodovodnoj mreži. Naime, u istom saopštenju gde je najavio ugradnju pumpi, gradonačelnik je istakao da problem predstavljaju i gubici vode u mreži, te da je zato dat nalog „Vodovodu” da se svi evidentirani kvarovi što pre otklone.
Popravke i preventivna održavanja vodovodne i fekalne kanalizacije redovno se i u najkraćem roku obavljaju – odgovorili su nadležni iz „Vodovoda”. U preduzeću su saopštili da nema havarija na mreži koje utiču na pad pritiska, te da su kompletno ljudstvo i mehanizacija iz tehničkog sektora svakodnevno angažovani, te da su tako stvoreni uslovi za neometano snabdevanje grada vodom sa postrojenja za prečišćavanje.

INVESTITORI ZALOŽILI VLASNIŠTVO
Novi direktor „Grupe Zilio” tridesettrogodišnji Bojan Dimkić, koji se javnosti obraća kao predstavnik investitora fabrike vode umesto pritvorenog Nenada Obradovića, izjavio je u telefonskom intervjuu za televiziju „KTV” da su fabriku vode otkupili „Jevreji”, tačnije internacionalna firma „koja se ozbiljno bavi preradom vode” i koja je i njega dovela da vodi posao oko fabrike vode. Dimkić je rekao i da su novi investitori uložili preko 700.000 evra u postrojenje u poslednjih nekoliko meseci, dodavši međutim da ne može dati konkretnije informacije o tome jer čeka da se završe potrebne procedure i u Agenciji za privredne registre (APR).
Međutim, podaci APR – a ne pokazuju da je došlo do promene vlasništva u „Grupi Zilio”. Ono što je od promena zabeleženo 21. februara ove godine u Registratoru privrednih subjekata jeste da je zakonski zastupnik i direktor firme umesto Nenada Obradovića postao Bojan Dimkić.
Takođe, novo je i to da su Nenad Obradović, direktor firme „Sinerteh” i advokat Oliver Zeveđi založili svoje udele u vlasništvu „Zilio grupe” poveriocu Erste banci. Reč je o 85 odsto udela „Sinerteha” i pet odsto Olivera Zeveđija. Oni će tako moći da dobiju od banke od 260.000 do 520.000 evra, koliko iznose osnovni i maksimalni iznos obezbeđenog potraživanja. Kredit bi najkasnije trebalo da vrate, uz grejs period od 12 meseci, do 17. januara 2025. godine.

 

12 SATI BEZ VODE
Ceo grad bio je bez vode oko 12 sati, od srede 8. aprila oko ponoći do otprilike podneva narednog dana, zavisno od dela grada, i to usled pandemije kovid 19, pri čemu je najvažnija mera u zaštiti od zaraze pranje ruku. Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Zdravko Ždrale kaže za naš list da nije mogao da reaguje i spreči ovakvu situaciju jer je prekid vodosnabdevanja nastao zbog radova u fabrici vode, navevši da su za to zaduženi Grad, JKP „Vodovod i kanalizacija” i postrojenje za prečišćavanje vode.
Zašto „Vodovod” tokom isključenja postrojenja nije pustio vodosnabdevanje sa izvorišta – iz ovog preduzeća objašnjavaju da to nije bilo predviđeno.
– Po nalogu gradonačelnika i na osnovu uveravanja investitora datih gradonačelniku da će završiti planirane radove na fabrici vode i pre predviđenog roka, opcija da „Vodovod” preuzme vodosnabdevanje nije bila predviđena. Ukoliko od Grada stigne takav zahtev, JKP „Vodovod i kanalizacija” je spremno da u roku od 45 minuta do sat vremena obezbedi uredno vodosnabdevanje sa stabilnim pritiskom u mreži u celom gradu – navodi Siniša Gajin, portparol „Vodovoda”.
Do zaključenja ovog broja još uvek nije stigao odgovor od Osnovnog javnog tužilaštva na pitanje da li će reagovati zbog potencijalnog izazivanja opšte opasnosti zbog toga što su građani gotovo 12 sati ostavljeni bez vode.

 

 • MIRIS HLORA
  Navodi iz poslednjeg gradonačelnikovog saopštenja da voda iz postrojenja za preradu ispunjava sve propisane kriterijume, uz nagoveštaj da bi uskoro mogla da se skine zabrana sa njene upotrebe za piće, zapravo se zasnivaju na analizi Zavoda za javno zdravlje od 25. marta do 31.marta, koja je dostupna na sajtu Grada. Naime, ovi nalazi, koji se tiču samo uzoraka iz rezervoara, ne i iz mernih mesta po gradu, pokazuju da voda hemijski i mikrobiološki odgovara Pravilniku o ispravnosti vode za piće. Međutim, analiza Zavoda tokom ovih sedam dana takođe beleži miris vode na hlor – od slabog, preko jasnog do osetnog. „Vodovod” je naveo za naš list da analize njihove interne laboratorije potvrđuje rezultate Zavoda za javno zdravlje.
 • HAVARIJA FABRIKE VODE
  Do neplaniranog i „prevremenog” nestanka vode u gradu u sredu, 8. aprila, došlo je zbog havarije u fabrici vode – potvrdio je „Vodovod” prošlonedeljne nezvanične informacije našeg lista. Podsetimo, tada je bilo najavljeno da će vodosnabdevanje biti isključeno u 23 časa i da će trajati do 7 ujutru narednog dana. Međutim prekid se desio oko 19 časova, zabrinuvši mnoge građane koji su krenuli da skupljaju vodu po kantama i lavorima ne bi li imali nekakve zalihe. Sistem je ponovo proradio do 20 časova, ali je vode ipak nestalo, kako je i najavljeno, oko sat pre ponoći. Ipak novo neprijatno iznenađenje usledilo je ujutru – umesto u 7, voda je potekla iz slavina u toku prepodneva, a u nekim delovima grada i oko 13.30 časova.

 • TEČNOST BRAON BOJE
  Uoči najavljenog nestanka vode u sredu, 8. aprila, oko ponoći, naša čitateljka iz Male Amerike pokušala je da napravi nešto zaliha vode. Međutim, iz slavine je počela da se sliva tečnost braon boje…
 • „METLA”: RAZUMETE LI ŠTA JE OVO?
  Pokret „Metla 2020” ukazuje na to da je po pitanju vode i postrojenja na Mihajlovačkom drumu krivica na svim nivoima vlasti, od odbornika do Republičke Vlade, koja je, kako ističu, omogućila nestručnim licima u privatnoj firmi da budu jedini snabdevači vode. – Nejasno je saopštenje gradonačelnika, koji kaže da su analize Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina potvrdile ispravnost vode. Podsećamo da su po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode merodavne samo analize dve ustanove: Instituta za javno zdravlje Vojvodine – Novi Sad i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” – Beograd. Lokalna vlast nas usput obaveštava da je na pragu dogovora da fabrika vode obezbedi dovoljnu količinu vode. Zašto je potreban bilo kakav dogovor, zar to nije obaveza? Sa druge strane, JKP „Vodovod i kanalizacija” upućuje zahtev fabrici vode, nezavisno od gradonačelnika, da počne da isporučuje neophodnu količinu vode ili će oni sami preuzeti snabdevanje! Građani, da li razumete šta je ovo? Kolika je ovo neodgovornost i u kakvim uslovima – pitaju u Pokretu „Metla 2020”.

M. Maričić