SLUČAJ „BANATSKA PRIČA”: BRANKA JAJIĆ DALA IZJAVU U OSNOVNOM JAVNOM TUŽULAŠTVU

Novinarka svedočila u svojstvu oštećene

Naša koleginica, novinarka Branka Jajić, pridružila se krivičnom gonjenju prošle srede, 19. septembra, u Osnovnom javnom tužilaštvu, dajući izjavu povodom nesreće koja ju je zadesila pre tačno četiri meseca, dok je vodila program na Etno festivalu „Banatska priča” na Bagljašu. Na Brankina leđa se 19. maja sručila metalna konstrukcija koja joj je nanela teške povrede grudnog koša i pluća (polomljena su joj sva rebra, obe ključne kosti i probijene su plućne maramice). Tom prilikom, mada znatno lakše, povređena je i jedna ženska osoba iz organizacije, koja se našla na bini.
Branka Jajić je saslušana kao oštećena u krivičnom postupku koji se vodi protiv osumnjičenih D. Š. i M. G., vlasnika firmi koje su učestvovale u postavljanju bine i metalne konstrukcije na Festivalu. Kako nezvanično saznaje list „Zrenjanin”, ona nema nikakvih saznanja šta je na nju palo tog kobnog dana, to je čula kasnije iz priče. Pre početka godišnjih odmora, tužilaštvo je dalo nalog za pribavljanje određene dokumentacije u vezi sa ovim slučajem, što im do danas nije pristiglo. Tek nakon prikupljanja te dokumentacije i saslušanja još nekih svedoka, biće određeno građevinsko veštačenje. Branka Jajić će pravo na imovinsko–pravni zahtev, odnosno naknadu štete, ostvariti u posebnom sudskom postupku. U ovom Tužilaštvu dosad su saslušani predsednik Saveta MZ „Veljko Vlahović”, jedna ženska osoba iz Asocijacije za razvoj „Bagljaš” i dva radnika firme „Patrol 023”.
Podsetimo, zrenjaninska policija je, svega nekoliko sati nakon nesreće 19. maja, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) uhapsila D. Š. (50) iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je, kako je navedeno u policijskom saopštenju, vlasnik firme koja je učestvovala u postavljanju bine. Već u ponedeljak, 21. maja, uhapšen je i M. G (38) iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. U postavljanju bine učestvovala je i druga firma čiji je vlasnik M. G., naveli su nadležni iz Policijske uprave.
Prema rečima Marije Janković, sekretarke MZ „Veljko Vlahović”, kao organizatori festivala potpisali su ugovor sa PR agencijom za organizovanje kulturno-zabavnih manifestacija „Studio plus 023” jer je, kako je rekla, njihova ponuda od moguće tri, bila najpovoljnija. Pretragom sajta Agencije za privredne registre (APR), došli smo do saznanja da je firma „Studio plus 023” osnovana deset dana uoči festivala, a nalazi se na istoj adresi kao i firma „Top ton” (sa istom delatnošću, u likvidaciji), a čiji je vlasnik D. Š.

  • GDE JE UGOVOR?
    Podsećamo i da su novinari lista „Zrenjanin” od sekretarke MZ „Veljko Vlahović” nekoliko puta tražili da im MZ dostavi odgovore ko je u ime firme, a ko u ime Mesne zajednice, potpisao ugovor o postavljanju bine na festivalu. Međutim, odgovore nismo dobili. Kako nam je ranije u telefonskom razgovoru rekla Marija Janković, ne žele da daju izjave, niti da pošalju kopiju tendera na kojem su navedeni ponuđači za postavku bine. Ona navodi da su sve predali tužilaštvu i policiji koji će to istražiti.

I. I.