SNEŽANA OLUŠKI VLAČIĆ NA ČELU ŠKOLSKE UPRAVE ZA BANAT

SNEŽANA OLUŠKI VLAČIĆ NA ČELU ŠKOLSKE UPRAVE ZA BANAT
Od ponedeljka, 29. januara, na čelu značajne obrazovne institucije, biće novi rukovodilac. Školska uprava za Banat, jedna od najvećih u Srbiji, poverena je Snežani Oluški Vlačić, dugogodišnjoj prosvetnoj radnici iz Zrenjanina, iz Škole „Deveti maj”, koja je nedavno dobila i pokrajinsko priznanje – Nagradu „Đorđe Natošević”.
Dugo godina ste na čelu Osnovne i srednje Škole „9.maj” za đake sa smetnjama u razvoju. Pokazali ste da možete da uspešno rukovodite školom, ali postoji i posebna vrsta vezanosti za učenike i njihove porodice.
– Škola koju sam vodila gotovo osam godina je škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i za mog mandata je potpuno izašla iz senke, ali i okvira obrazovanja i po rečima mnogih – postala ustanova za uzor. Postali smo lideri u socijalnoj inkluziji u svojoj sredini i organizatori: Inkluzivnih igara bez granica „Kad granice ne postoje igramo se mnogo bolje”, inkluzivne likovne kolonije „Slikam da ne cvikam” i inkluzivnog „Fer pleja”. Za mog mandata škola je verifikovala nove smerove u srednjem obrazovanju, otvorila predškolske grupe, postala Servisni centar za sve inkluzivne učenike u redovnim školama i vrtićima na teritoriji grada Zrenjanina. Takođe, verifikovali smo i proširenu delatnost – Učeničku zadrugu „Zajedno”, otvorili Servis za roditelje, Dnevni boravak za decu i omladinu i odrasla lica sa smetnjama u razvoju „Naša priča”. Predstavljamo veoma važan deo života naših učenika, ali oni isto tako vrlo snažno deluju na nas. Odrastajući pored brata sa smetnjama u razvoju, borila sam se ne samo za prava dece sličnih njemu, i prava da budu voljeni i prihvaćeni, već i za članove porodica.
Kakvi su Vaši planovi kada je reč o Školskoj upravi, na koji način možete da pomognete školama i prosvetnim radnicima?
– Kao rukovodilac najveće školske uprave (139 osnovnih škola, 45 srednjih, 1 baletska, 8 muzičkih, 4 škole za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i 17 predškolskih ustanova), trudiću se najpre da Školsku upravu približim školama, jer ona nije servis za prosleđivanje informacija i ocenjivanje, već partner škola i predškolskih ustanova u realnom sagledavanju sopstvenih kapaciteta i pružanju pomoći i podrške na putu ka kvalitetnijem i svrsishodnijem obrazovanju i vaspitanju.
Koji su, po Vama, najveći izazovi koji Vas očekuju na novom poslu i kako vidite moderno uređenu školsku upravu ?
– Promene me nikada nisu plašile, već upravo suprotno – predstavljaju izazov kojem se veoma radujem. Iskustvo od 27 godina provedenih u školi, na različitim radnim mestima je zapravo moje najveće bogatstvo, koje ulažem u izgradnju savremene Školske uprave. Prepreke postoje ne da bi nas obeshrabrile i naterale da odustanemo, već da bi nam pokazale koliko smo snažni da se sa njima izborimo. Trudiću se, zajedno sa svojim novim timom, da osnažimo zaposlene u školama, povratimo poljuljano poverenje i redefinišemo ulogu školske uprave, ne potencirajući autoritet koji ona predstavlja kao deo Ministarstva prosvete, već gradeći autoritet kroz saradnju i poštovanje ustanova obrazovanja i vaspitanja i ljudi koji ih predstavljaju.

  • NAKON 27 GODINA, PROMENA RADNOG MESTA
    Snežana Oluški Vlačić je po struci diplomirani defektolog-oligofrenolog, sa stažem od 27 godina u Školi „9.maj”. Radila je kao nastavnik defektolog, reedukator psihomotorike, pomoćnik direktora i skoro osam godina kao direktor škole. Takođe, koautorka je udžbenika „Osnove društvenih disciplina” za učenike srednjih škola za decu sa smetnjama u razvoju. Kao muzikoterapeut, autorka je radova iz oblasti muzikoterapije, a bila je i predstavnik Srbije 2015. godine na 9. Generalnoj Skupštini Evropske muzikoterapeutske konfederacije i na 15. Internacionalnom simpozijumu, u Nemačkoj. Koautorka je i realizatorka više akreditovanih seminara za prosvetne radnike, kao i projekata na temu inkluzije. Dobitnica je Nagrade Grada Zrenjanina 2014. godine, kao i nagrade „Kapetan Miša Anastasijević” za 2016.godinu za posvećenost u radu u oblasti socijalne inkluzije.

M. Bečejac