SOLO PEVAČICA DANIJELA POPOVIĆ OSTVARILA ZAPAŽEN REZULTAT U INOSTRANSTVU

Verujem da je rad na sebi najvažnije takmičenje

Pehar pobednika kategorije i specijalnu nagradu „Visiting Malta” u Srbiju je sa ostrva Gozo (Malta) nedavno donela solo pevačica Danijela Popović. Studentkinja završne godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu priznanje je osvojila u konkurenciji od 16 do 33 godine u kojoj se takmičila sa kolegama iz celog sveta.
Rodom iz Banatskog Karađorđeva, osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Zrenjaninu u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer. Nastupala je na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kako kaže, posebno su joj draga „Lav Mirski” u Osjeku, „Lazar Jovanović” u Beogradu, „Voci de primavera” u Temišvaru i „Jožef Šimandi” u Segedinu. Nekadašnja je članica horova „Prepodobni Rafailo Banatski” i „Josif Marinković”. Trenutno je studentkinja solo pevanja u klasi profesorke Ljudmile Popović.

Kada si počela da se baviš solo pevanjem?
– Oduvek sam volela muziku, ona je moja prva ljubav. Kada sam sa 15 godina postala članica muzičkog Euterpa studija, počela sam da se bavim solo pevanjem. Zahvaljujući radu i podršci Ane Aleksić Šajrer, upisala sam muzičku školu i nastavila da se usavršavam. Kada me neko pita na koga sam talentovana, uvek kažem na svog strica Duška.
Zašto si odlučila da se nadmećeš na Malti?
– Na takmičenje sam se prijavila iz radoznalosti. Nisam imala nikakva očekivanja i prezadovoljna sam ostvarenim rezultatima. Za mene je ovo, pre svega, bilo nezaboravno iskustvo. Takmičenje se odvijalo u dve etape. Prva je bila onlajn. Tada je bilo potrebno poslati dva snimka kontrastnih arija ili solo pesama po slobodnom izboru. Potom sam pozvana na Maltu na drugu etapu takmičenja. Nagrada je bila aktivno učešće na masterklasu Barbare Fritoli koji je održan u prostorijama Ministarstva kulture. Moja sreća je bila neizmerna.
Po čemu je jedinstveno solo pevanje?
– Samim tim što koristimo glas kao instrument, metodologija učenja i tehnika koju solo pevači koriste su veoma specifične. Prilikom pevanja na kvalitet zvuka ne utiče samo glas, već sposobnost da celim telom formiramo ton, frazu i čitavu kompoziciju.
Koje su prepreke za odlazak na takmičenja u inostranstvo?
– Finansije su najveći izazov – kupovina karte, pronalazak smeštaja i hrana. Ipak, postoje i nadmetanja koja sve to obezbede učesnicima. Našim studentima su takmičenja u inostranstvu dostupna samo ako mogu finansijski da ih izdrže. Uprkos tome, uvek treba biti otvoren ka novim iskustvima i izazovima.
Ko su tvoji uzori?
– San mi je da po celom svetu držim kamerne i solističke koncerte, i da se pri tom dobro zabavljam. Uzore nemam, jer se takmičim sama sa sobom. Rad na sebi je najvažnije takmičenje, zbog toga mislim da ne treba da se poredim sa drugima, već da prevaziđem samu sebe.
Kako provodiš slobodno vreme?
– Relaksira me kuvanje i održavanje bašte sa povrćem i cvećem. Kada sam inspirisana, volim da pišem pesme. Gledam da u slobodno vreme radim ono što me opušta od svakodnevnog stresa.
Kakvi su ti planovi za budućnost?
– Uskoro završavam osnovne studije, nakon kojih planiram da upišem master. Volela bih da budem profesorka i imam svoju klasu pevača, jer sam se pronašla u radu sa decom. U isto vreme težim da držim kamerne i solističke koncerte u Srbiji i šire. Želja mi je da postanem majka i da imam veliku porodicu koja bi me inspirisala za dalje nizanje uspeha i pehara.

J. Šormaz

Foto: Jovan Drndak Njegović i Anthony Grech