A RÉMUSZ – HAGYOMÁNYÁPOLÓK EGYESÜLETE SZERVEZÉSÉBEN

Nagykorúságát ünnepelte a Muzslyai Lakodalom

A muzslyai RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesületének szervezésében, szombaton május 27-én, 18. alkalommal került sor a Muzslyai Lakodalom elnevezésű rendezvényre, a hagyományos vőfély- és koszorúslány-találkozóra, valamint a menyasszony- és menyecskeruha-bemutatóra is.
A rendezvény a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében és nyári színpadán szervezett lakodalmi disznópaprikás-főző versennyel kezdődött. Amíg a bográcsokban főttek a finom étkek, addig a koszorúslányok és a vőfélyek alkalmi mondókákkal hívogatták a jelenlevőket az esti lakodalmi bálba.
Az eseményt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy eme megmozdulás a régi muzslyai, egészen pontosan a bánáti lakodalmak gyönyörű népi szokásait eleveníti fel, ugyanis az egyre ritkuló házasságkötések ma már a „nyugati stílusú” lakodalmak előretörését eredményezik.

-A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket! Csodálatos az itteni közösség, a civil szervezeteik, iskola, óvoda, szülők, pedagógusok összefogása, amelyet oly sokszor már, de ma is megtapasztalhattunk. Azt kívánom, hogy a következő nemzedékek is visszatérjenek az effajta mulatság megéléséhez, mindannyiunk örömére – tette hozzá a Szerb Képviselőház alelnöke.
A zsűri értékelése szerint a legízletesebb paprikást a tordai Farkas Éva és csapata készítette, a második helyre a szentmihályi Selymesi Csaba ízletes főztje került, a harmadikat pedig a jankahídi Carina Gabriel szakács érdemelte ki. Különdíjban a gyöngyösi ruszin önkormányzat csapata részesült.

A legfinomabb édes és sós lakodalmi süteményt Bíró Zsuzsi, Csordás Julianna, Farkas Éva, Oláh Eszter, Kószó Rózália, Csonka Dezső, Matyis Teréz és Duga Etel készítette, a legízletesebb házi pálinkáért járó díjat pedig Trifković Branko, Emán Pál és Sava Kovački kapta.
A szervezők ünnepi műsorral is készültek, melyben néptánccal és népdalokkal lépett fel a helybeli művelődési egyesület Harmatcsöpp és Százszorszép néptánccsoportja, a kis citeraegyüttes, a legfiatalabb tagokból álló énekcsoport, továbbá a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói, valamint a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület és a Pionir ME tagjai.

Az esemény fénypontja a vőfélyek és koszorúslányok találkozója volt. A fiatalok a hagyományápolók zenekarának kíséretében alkalmi szavalatokkal köszöntötték a násznagyékat, ami után a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében megrendezendő bálban hajnalig ropták a táncot. Az idei rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Nagybecskerek Városa, a TINA menyasszonyruha-szalon, a GOMEX-üzletlánc és Muzslya Helyi Közössége támogatta.

Borbély Tivadar