ZAVRŠNA IZLOŽBA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA PROSLAVILA PUNOLETSTVO

Uključiti umetnost što više u obrazovanje

Srednjoškolci iz godine u godinu dokazuju da za njih granice ne postoje. Osim učenja, slobodno vreme koriste za brojne kreativne aktivnosti: crtaju, slikaju, bave se muzikom, sportom, kreiraju odevne predmete. Zrenjaninci su često u mogućnosti da vide njihove rukotvorine, a svaka postavka nailazi na dobar prijem. Tako je bilo i 18. maja, na otvaranju 18. završne izložbe likovnih radova učenika srednjih škola.
Organizatori su Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola (HPTŠ) „Uroš Predić” i Zrenjaninska gimnazija u saradnji sa Kulturnim centrom. Priključile su im se: SMŠ „Josif Marinković”, EGŠ „Nikola Tesla”, SŠ „Vuk Karadžić”, Sečanj, poljoprivredna, tehnička, medicinska i Dom učenika „Angelina Kojić-Gina”.

UMETNOST IŠČEZAVA
Publika je mogla da vidi više od 100 radova koje je stvorilo oko 50 autora. Rađeni su različitim tehnikama i medijima (olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, asamblaž, fotografija, digitalna slika, skulptura, keramika) i predstavljaju raznovrsnost učeničkih interesovanja.
Koordinatorka i autorka izložbe je profesorka Dušanka Đorđević. Organizovala je i realizovala niz značajnih događaja i projekata vezanih za likovnu kulturu, mlade i celokupno umetničko stvaralaštvo. Podsetila je da je prva ovakva postavka bila 2006. Gimnazija i ostale škole priključile su se 2012. Tragedija koja je pogodila našu zemlju i celokupan obrazovni sistem inspirisala ju je da se drugačije obrati.
– Ne mogu da ne izgovorim, a neću u stvari izgovoriti, nego ću više prećutati ono što nas je potreslo, mene izuzetno, a pretpostavljam i sve koji su prisutni i žive na ovim našim prostorima, jer je to posledica. O uzrocima se mnogo govorilo u poslednje, više od dve nedelje. Ali, mislim da je to verbalizacija i nemogućnost da se iskaže ono što se stvarno dešava, a dešava se jako dugo, pa eto i tih 18 godina, koliko radim u različitim školama – veli autorka projekta.
– Mi smo, u vreme pandemije, imali dve izložbe. Zvale su se „Umetnost je lekovita”. Ništa osim toga ne mogu ni sada da kažem. Lekovita jeste, ali pitanje je koliko se čuje. Umetnost ne samo da nije dovoljno prisutna, nego iščezava iz osnovnih a naročito iz srednjih škola. Mislim na sve njene grane. Sve drugo je postalo važno. Zato je ovo apel. Uključite umetničke programe što više u obrazovanje – poručila je Dušanka Đorđević.

MODNA REVIJA ODUŠEVILA PUBLIKU
U sklopu otvaranja, posebnu pažnju privukla je modna revija. Modele, iz kolekcija haljina i kompleta za proleće -leto 2023, izradile su i nosile učenice obrazovnog profila modelar odeće HPTŠ „Uroš Predić”. Pratila ih je mentorka i nastavnica praktične nastave, Jadranka Živković. Prema njenim rečima, svaka je izgledala elegantno i atraktivno.
– Krojevi su neobični, boje omiljene mladima. Neizmerno sam zahvalna svim učenicama koje su izradile ove modele, kao i ekipi devojaka koje su ih prikazale u pravom svetlu. Pozivam sve kreativne đake da nam se od septembra pridruže i upišu naš smer – kazala je Jadranka Živković.

Utiske je prenela Sanja Jakovović (4/2), učenica Medicinske škole. I ove godine prikazala je svoje crtačko umeće. Kako je ispričala, slikanje za nju predstavlja drugi način vođenja dnevnika, gde umesto olovke koristi četkicu.
– Kako mi je priroda glavni motiv, tako su i moji radovi inspirisani njome. U odnosu na 2022. broj posetilaca na otvaranju se povećao, što me posebno obradovalo. Samim tim nadam se da će dogodine biti još onih koji će krenuti da vode svoje dnevnike četkicama. Ovog puta oduševili su me portreti i podstakli da se malo više zainteresujem za njih – kazala je Sanja Jakovović.
Maša Popović (4/1) pohađa Zrenjaninsku gimnaziju. Veli da je za nju bilo neverovatno, kako učestvovati, tako i prisustvovati ovom događaju. Planira da nastavi da se u slobodno vreme bavi slikanjem i muzikom, jer uvek postoji nešto novo što želi da istraži.
– Pomisao na sate uložene u te radove i dizajne me je omađijala. Talenat je zaista zasijao Kulturnim centrom! Kao svoj doprinos, uradila sam sliku inspirisanu albumom metal benda dok sam ga slušala. Tako sam povezala dve umetnosti. Data nam je sloboda da izrazimo bilo kakvu neizrecivu strast u nama. Zato na izložbi možete videti omiljene manga stripove, likove iz filmova, pejzaže i portrete voljenih. Umetnost može dati najtačniji uvid u dušu srednjoškolca, te se tako i oni sami pronalaze – ispričala je Maša Popović.

Brigita Čonka (2/5) je budući tehničar modelar odeće. Zadovoljna je smerom i onim što uči. Revija joj je bila veoma interesantna, ali nije mogla da izdvoji komad koji joj se najviše dopao.
Pripremu i realizaciju izložbe pomogli su mentori i profesori likovne kulture: Ana Stanar, Jovana Solomun (koautorke), Mira Topličević, Branko Đukić, Valentina Vencel, dr Predrag Lojanica. Autorka plakata je Marija Vuksan (3/5), HPTŠ „Uroš Predić”.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović