ZAVRŠNA IZLOŽBA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA IZAZVALA VELIKU PAŽNJU SUGRAĐANA

To je bila homeopatska doza likovne kulture

Srednjoškolci iz godine u godinu dokazuju da za njih ne postoje granice. Osim učenja, slobodno vreme koriste i za brojne kreativne aktivnosti: crtaju, slikaju, bave se muzikom, sportom, plesom, kreiraju odevne predmete. Naši sugrađani su često u mogućnosti da vide njihove rukotvorine, a svaka postavka na kojoj ih izlažu nailazi na dobar prijem.
Tako je bilo i u četvrtak, 9. juna, u salonu Kulturnog centra na otvaranju 17. završne izložbe likovnih radova učenika srednjih škola. Organizatori su Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola (HPTŠ) „Uroš Predić” i Zrenjaninska gimnazija u saradnji sa Kulturnim centrom. Osim đaka iz ovih škola, učestvovali su i učenici Muzičke škole „Josif Marinković”, Poljoprivredne, Tehničke, EGŠ „Nikola Tesla”, Ekonomsko-trgovinske „Jovan Trajković”, Medicinske i Doma učenika „Angelina Kojić-Gina”.

KREATIVNI ĐACI STVARAJU ČUDA
Publika je mogla da vidi više od 100 radova koje je stvorilo 50 autora. Urađeni su u različitim likovnim tehnikama i medijima (olovka, ugljen, tuš, akvarel, pastel, tempera, kolaž, fotografija, digitalna slika i skulptura) i predstavljaju raznovrsnost učeničkih interesovanja. Koordinatorka i autorka izložbe je Dušanka Đorđević. U biografiji beleži organizaciju i realizaciju niza značajnih događaja i projekata vezanih za likovnu kulturu, mlade i celokupno umetničko stvaralaštvo. Podsetila je da je prvi put ovakvu postavku organizovala 2006, a 2012. su se priključile Gimnazija i ostale škole.
– Deca sa kojom radim zaista stvaraju čuda. Modelari odeće se posebno trude i kod njih se vidi put od ideje do realizacije. Zato se svi posebno raduju modnoj reviji i prilici da prikažu odevne komade koje su sami načinili. Crteži, slike i skulpture ni po čemu ne zaostaju za ostalima. Mogu slobodno reći da je ovo homeopatska doza likovne kulture – kazala je Dušanka Đorđević.

Sanja Jakovović (3-2) pohađa Medicinsku školu. Crtanjem se bavi od osnovne, a svom hobiju se sada mnogo više posvetila. Najviše voli da slika pejzaže, a uradi i poneki portret. U poslednje vreme privlači je i mrtva priroda, a isprobala je razne tehnike.
– Prvi put sam učestvovala prošle godine. Ovog puta sam ostala pomalo razočarana, jer se broj radova koji su prezentovani, upola smanjio u odnosu na 2021. Barem se meni tako čini. Sa druge strane, bile su prikazane i skulpture, što me je vrlo obradovalo i iznenadilo. Učešće na izložbi me je još više podstaklo da nastavim da negujem svoj hobi. Osim toga, motivisalo me je da dodatno istražujem i isprobavam nove tehnike kao što je vajarstvo. U meni se probudila želja da napravim samostalnu izložbu – poručila je Sanja Jakovović.

 

KOMBINOVANJE TEHNIKA
Nataša Romanov (3-5) ide u HPTŠ „Uroš Predić”, smer modelar odeće. Oduševili su je radovi iz različitih škola. Kako je objasnila, prilikom uređenja postavke, na kojoj je sarađivala sa drugarima i profesorima, trudila se da svaki od njih dođe do izražaja.
– Što se tiče mojih radova, mislim da su ove godine najbolji. Trebalo mi je dosta vremena da usavršim tehniku i dopalo mi se kako su ispali. Volim da crtam različite modele odeće. Planiram da konkurišem za smer modni dizajn na Fakultetu savremenih umetnosti što bi mi dosta pomoglo da izrazim kreativnost – kazala je Nataša Romanov.
Aleksandar Mladenović (4-3) pohađa isti smer kao Nataša. U prvoj godini nije imao likovno, ali je učestvovao na konkursu i završnoj izložbi za koju je pre tri godine napravio plakat.

– Tokom pandemije otkrio sam video umetnost. Tako sam priredio i digitalne pozivnice, što me je posebno zainteresovalo – rekao je Aleksandar Mladenović.
Jovana Babić je učenica 4a razreda Muzičke škole. Učešće na izložbama ju je podstaklo da više crta, slika i radi na svom talentu.
– Rad olovkom i ugljenom me je ipak najviše zainteresovao. Međutim, s vremena na vreme, volim da uradim i neku sliku na platnu. Tematika me najviše vezuje za ruke, likove, a ponekad i pejzaž – kazala je naša sagovornica.
Pripremu i realizaciju izložbe pomogli su mentori Ana Stanar, Mira Topličević, Branko Đukić, Valentina Vencel, Jovana Solomun, profesori likovne kulture u srednjim školama i Domu učenika.

Miroslava Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović

 

  • UČENICE KAO KREATORKE I MANEKENKE
    Program je započeo modnom revijom. Publika je uživala u kolekcijama odevnih predmeta za sezonu proleće/leto. Sve modele osmislili su i realizovali đaci obrazovnog profila modelar odeće, predvođeni nastavnicima-mentorima. Komadi za svečane prilike nastali su pod vođstvom prof. Jadranke Živković, a oko sportskih košulja pomagala je prof. Biljana Šuntić.
    Manekenke: 3-5: Mirjana Vujanov, Nataša Romanov, Sanja Peševski, Jovana Šuščević, 2-5: Emanuela Stanaćev, Alisa Šabani, Ana Nikolić, 1-5: Brigita Čonka, Teodora Stević, Ana Petrov, Marina Stanić, Anđela Potkonjak, 2-2: Aleksandra Janković, Aleksandra Saška Vujanov i 1-1 Rajka Đokić.